Съдът отхвърли иск от 630 млн. лв. по делото "Божков"

Съдът отхвърли иск от 630 млн. лв. по делото "Божков" Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лв. към подсъдимите по делото "Божков". Според магистратите той би затруднил процеса силно в наказателната му част.
Съдът допусна братята Георги и Цветомир Найденови като граждански ищци по делото.
В момента заседанието продължава, като СГС трябва да реши дали да допусне делото за гледане по същество.
По време на заседанието държавата, чрез министъра на финансите, предяви иск за 620 596 171 лв. и 48 ст. Според юрисконсулта на институцията всеки участник в групата е знаел, че върши престъпление, а действията им били съгласувани. Адвокатите на подсъдимите не са съгласни, тъй като нямало данни за неплатени държавни такси по Закона за хазарта.
По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.
На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев.
Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза той. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници.
В съдебната зала стана ясно, че е починал Стефан Найденов-един от пострадалите.
05.07.2024, 13:57 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha