Безхаберие! Крепостта „Баба Вида“ във Видин се руши с всеки изминал ден, институциите си прехвърлят вината /снимки/

Безхаберие! Крепостта „Баба Вида“ във Видин се руши с всеки изминал ден, институциите си прехвърлят вината /снимки/ Националният паметник на културата „Баба Вида“ във Видин продължава да се руши, научи агенция BulNews.
Преди близо година паднаха първите камъни от западната стена, а все още никоя институция не е поела отговорност за належащия ремонт.
Днес обрушаването на западната крепостна стена продължава и дупката, която е зейнала, с всеки ден става по-голяма. Вече трайно се разрушава и бойната т.нар. червена кула над стената. Увеличават се компроментираните участъци в цялата крепост. Около нея отвън, както и във вътрешния двор и днес, въпреки че местата са обезопасени, могат да се видят паднали камъни, хоросан, цепнатини в основния камък, паднали керемиди, мухъл и влага в много от помещенията.
Зидовете ѝ са обрасли с растителност, която не е окастрена от дълго време.
Институциите продължават да си прехвърлят вината за състоянието на този национален обект и единствено запазена изцяло средновековна крепост, паметник на културата. Видинчани пък чакат с надежда старт на ремонтните действия.
Историческата забележителност „Баба Вида“ е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.
04.07.2024, 10:54 часа
529 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha