Аптеки затварят за два часа в знак на протест срещу НЗОК

Аптеки затварят за два часа в знак на протест срещу НЗОК Голяма част от аптеките в страната няма да работят по два часа днес. Това е протест на фармацевтите срещу предложените промени в начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.
Аптекарите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки. 
Но не са съгласни промяната в наредбата да стане без финансова обосновка как ще се обезпечи дейността за изпълнение на рецептите.
Според Димитър Маринов – председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, промяната трябва да върви паралелно с гарантиране и финансово обезпечаване на дейността на аптеката.
"Аптеките вече не могат да издържат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажираща много, т.е. аптеката трябва да подсигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните лекарства на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възстановени".
Различните обекти ще протестират по различен начин, уточнява Маринов пред БНР:
"Някои аптеки ще уведомят НЗОК, че ще прекратят дейност от 14.00 до 16.00 ч. Други – от 10.00 до 12.00, а трети – в четвъртък, когато е последният ден за подаване на становище по наредбата, ще уведомят с едномесечно предизвестие НЗОК, че ще прекратят дейност – т.е. няма да отпускат вече продукти по Касата".
В София обаче се очаква работа да спрат предимно по-малките обекти, макар, според Маринов протестът да се подкрепя от всички.  
"Това е само предварително уведомяване към касата и пациентите няма да бъдат ощетени", подчерта Димитър Маринов.
03.07.2024, 10:53 часа
306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha