КЗК стартира проверка за нелоялни търговски практики в "Билла"

КЗК стартира проверка за нелоялни търговски практики в "Билла" Комисията за защита на конкуренцията реши във вторник да проверява “Билла България” за нелоялни търговски практики, свързани с продажбата на яйца в магазините ѝ. До решението се стига след като комисията е разгледала сключените договори на всички търговските вериги в страната във времето от ноември 2021 г. до началото на 2023 година. Мотивът е изригването на цените на храните през 2023 година.
В проверката си КЗК твърди, че е събрала доказателства, свързани със сключените договори от Билла, в които е намерила клаузи, ограничаващи доставчика да предлага продуктите си на трети лица. Наред с това било въведено заплащане на неустойки в случай на нарушение на това ограничение и още - поемане за сметка на доставчика на всички разходи за всякакви обезщетения, които купувачът заплаща при рекламация от клиенти и др.
“Предвид изложеното, възникват съмнения за евентуално извършени нарушения от страна на “Билла България “ ЕООД по глава Седма “б” от ЗЗК - “Нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти“, заявява регулаторът.
Именно затова КЗК реши, че образува производство за проучване на евентуално извършени нарушения за нелоялни търговски практики. Решението не подлежи на обжалване.
02.07.2024, 16:12 часа
564 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha