Лъч надежда в образованието: Учениците са повишили резултатите си на външните оценявания и матурите

Лъч надежда в образованието: Учениците са повишили резултатите си на външните оценявания и матурите Учениците са повишили резултатите си от проведените през вече приключилата учебна година национални външни оценявания и от зрелостните изпити, съобщи служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на анализ на резултатите от националното външно оценяване след седми клас днес в Министерството на образованието и науката.
Конкретно за външното оценяване след седми клас проф. Цоков обясни, че най-осезаемо е повишението на резултатите по математика във Велико Търново, Разград, Шумен и Търговище.
По български език и литература 50% са се справили успешно със задачи, изискващи разбиране. Положителното е, че нараства с 1 точка резултатът на учениците, които са работили по преразказа, което също е един добър фактор. Само 7% от учениците не са работили по преразказа, каза още просветният министър.
В сферата на математиката Галин Цоков каза, че над 50% от учениците са се справили с извличането на информация от диаграми и таблици, което по думите му е изключително важно за математическата грамотност.
18 ученици са изкарали максималните 100 т. по БЕЛ, а тези с 0 т. са намалели и тази година са били 26, докато през миналата година техният брой е бил 43.
„Като цяло можем да отчетем една много успешна учебна година от гледна точка на резултатите. Резултатите от националните външи оценявания и след 4-ти, и след 7-и, и след 10-и клас се увеличават. Същото важи и за държавните зрелостни изпити, където точките са се увеличи средно с по 8 по БЕЛ“, отчете още образователният министър.
За добрата подготовка на учениците и повишените им резултати проф. Цоков изтъкна отличната работа на МОН и мотивацията сред учителите.
Всичко това даде резултат и можем да направим извод, че когато има спокойствие и поставена цел, резултатите не закъсняват. Искам да благодаря първо на учениците, на семействата и родителите, които правят всичко за своите деца, както и на хилядите учители и училищни директори. Нашата система има голям потенциал и силно се надявам в следващите години да имаме още по-добри резултати, завърши служебният министър на образованието.
02.07.2024, 12:45 часа
119 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha