НСИ: Жителите на област Враца имат достъп до повече здравни заведения, отколкото хората във Видин и Монтана

НСИ:  Жителите на област Враца имат достъп до повече здравни заведения, отколкото хората във Видин и Монтана НСИ излезе с данни за здравните заведения в Северозапада. Анализите сочат, че жителите на област Враца имат достъп до повече здравни заведения отколкото хората живеещи във Видин и Монтана.
Окончателните данни на статистиците сочат, че към края на миналата година на територията на Врачанска област има 12 лечебни заведения за болнична помощ, като те разполагат с 1 197 легла. Пет от тях са многопрофилните болници, които разполагат със 707 легла, а специализираните болници са 4 и имат 295 легла. Лечебните заведения за извънболнична помощ на територията на областта са 45 броя с 22 легла, като диагностично-консултативният център е един с 5 легла.
В облат Враца са разположени 22 медицински центъра с 14 легла. По един са денталният и медико-денталният център. 20 са самостоятелните медико-диагностични и медико-технически лаборатории, както и две други лечебни и здравни заведения.
На територията на съседната област Монтана към края на миналата година са функционирали 5 лечебни заведения за болнична помощ с 994 легла. Четири от тях са многопрофилни болници с 874 легла, а една е специализирана със 120 легла.
Лечебните заведения за извънболнична помощ в монтанския регион са 30 със 7 легла, а ДКЦ е един с 5 легла. 12 са медицинските центрове в Монтанско, като те имат само 2 легла. На територията на областта има само един дентален център, както и 16 самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории. По данни на НСИ, 3 са другите лечебни и здравни заведения.
Лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Видин са 2 с 310 легла, сочат данните към края на миналата година от изследване на НСИ. Тези за извънболнична помощ са 27, като те разполагат само с 4 легла. Медицински центрове, които функционират във Видинско, са 8 броя с 4 легла, а медико-денталните центрове са само два. Видинчани могат да избират измежду 17 самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории. На територията на Видинско съществуват и 5 други лечебни и здравни заведения с 18 легла.
02.07.2024, 10:09 часа
408 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha