Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната.
Това каза Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.
"Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. 
Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г. Реалистично е да влезем в еврозоната в началото на 2026 г., но ще трябват усилия", уточни той.
"Ние сме зад борда и няма никакво значение, че изпълняваме останалите критерии, след като не изпълняваме един, който не позволява да влезем в еврозоната. Инфлацията е процес, който се управлява и изисква политически мерки", подчерта той и коментира:
"Такива мерки не бяха взети. Имаше в по-голяма част от времето едно празно говорене за извинения. И резултатът се видя".
По думите на Дацов, ако публичните финанси се управляват по същия начин, "може да се окаже, че не изпълняваме не само критерия за инфлацията, но и критерия за бюджета":
"Опитваме се да си затваряме очите за това, което се случва с бюджета, но там трябва да се вземат доста непопулярни решения, ако искаме да имаме устойчиви публични финанси".
30.06.2024, 16:08 часа
252 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha