Папа Франциск към Г-7: Изкуственият интелект е рисков, в него няма състрадание

Папа Франциск към Г-7: Изкуственият интелект е рисков, в него няма състрадание „Човечеството ще бъде осъдено на безнадеждно бъдеще, ако лишим хората от възможността да вземат решения за себе си и живота си, правейки ги зависими от решенията на машини", предупреди папа Франциск на срещата на Г-7 в Италия.
Папата напомни, че науката и технологиите са „изключителни продукти на човешкия творчески потенциал", но  също, че темата за изкуствения интелект не е еднозначна: тя, от една страна, изпълва с ентусиазъм, разкривайки нови възможности, но от друга, създава страх от последствията от използването му.
Изкуственият интелект може да осигури демократизиране на достъпа до знания, да допринесе за развитието на научните изследвания, да направи възможно делегирането на тежка работа на машини; но в същото време може да донесе със себе си голяма несправедливост между развитите и развиващите се страни, между господстващите и потиснатите социални класи, като по този начин застрашава възможността за „култура на срещата" в полза на „култура на отчуждението", предупреди папата .
Той призова да не се забравя, че „изкуственият интелект е преди всичко инструмент", който може да бъде и полезен, и вреден, както всички инструменти, създавани някога от човека. Ето защо, за да не се превърне човечеството във враг на себе си и на планетата, използването на технологиите трябва да бъде вдъхновено от етични принципи.
„Само когато тяхното призвание да служат на човека е гарантирано, технологичните инструменти ще разкрият не само уникалното величие и достойнство на човешката личност, но и задачата, която е получила – да „култивира и защитава" планетата и всички нейни жители", каза той.
Светият отец призова за ясно разграничение между машина, която може да направи „алгоритмичен избор" между няколко възможности, и човека, „който не само избира, но в сърцето си е способен да взема решения". Според него е необходимо „ясно да се осъзнае, че решението винаги трябва да бъде оставяно на човека", дори и в най-драматичните и неотложни ситуации..
„Ще осъдим човечеството на безнадеждно бъдеще, ако отнемем способността на хората да вземат решения за себе си и живота си, правейки ги зависими от избора на машини. Трябва да гарантираме и защитим пространството за значителен човешки контрол върху процеса на избор на програми за изкуствен интелект: самото човешко достойнство зависи от това", каза папата.
Франциск обърна специално внимание на проблема с използването на изкуствения интелект за военни цели. „В такава драма като въоръжен конфликт има спешна нужда да се преосмисли разработването и използването на такива устройства като така наречените „смъртоносни автономни оръжия", за да се забрани използването им, като се започне с активни и решителни усилия за въвеждане на все по-значим човешки контрол", каза той. той, като подчерта, че „нито една машина не трябва да взема решение да отнеме живота на човек".
Светият отец подкрепи усилията за насърчаване на общи етични принципи в областта на развитието на изкуствения интелект и също така отбеляза необходимостта от „здравословна политика", която да насочи използването на изкуствения интелект в добра посока и да позволи на хората да гледат на бъдещето с увереност.
30.06.2024, 14:36 часа
188 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha