НСО въвежда мерки за сигурност в София, 140 делегати избират новия български патриарх

НСО въвежда мерки за сигурност в София, 140 делегати избират новия български патриарх Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта.
Претенденти за поста на починалия през март патриарх Неофит са митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.
Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.
След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена интронизация от 15 часа в храм - паметника "Св. Ал. Невски". Новият патриарх ще може да се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, тъй като светинята пристигна вчера от Троянския манастир специално за тържественото богослужение.
Много църковни гости пристигнаха в нашата страна, за да участват в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенския патриарх Вартоломей. Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия водач на българската православна църква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация ще присъстват на богослужение в столичния храм "Света Неделя", а по-късно ще отслужат и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит.
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски”. 
Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в центъра на София днес за тържествените събития.
От 12.00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковска“ и ул. „Московска“.
От НСО посочиха, че достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност. 
Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“, където също ще бъдат организирани пунктове за проверка, информираха от службата.
От НСО подчертаха, че гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.
За времето от 13.00 ч. до 22.00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 метра и с център пл. „Свети Александър Невски“.
30.06.2024, 08:36 часа
214 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha