Киев се тресе: Украински генерал беше обвинен в убийството на хиляди украински войници, сътрудничил си е с Путин

Киев се тресе: Украински генерал беше обвинен в убийството на хиляди украински войници, сътрудничил си е с Путин Огромен скандал тресе Въоръжените сили на Украйна в момента, пишат местните медии. Генерал беше обвинен, че си е сътрудничил с Русия и че е отговорен за смъртта на повече украински войници от който и да е руски генерал.
Става въпрос за генерал-лейтенант Юрий Содол, който беше началник на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна, но бе освободен от поста от президента Володимир Зеленски. Не бяха посочени причините, но според източници всичко започва от една жалба в армията.
Богдан Кротевич, един от лидерите на „Азов“, написа емоционален пост в интернет, призовавайки Държавното бюро за разследване да започне проверка на действията на високопоставен генерал. Кротевич не спомена директно името на Содол, но по-късно стана ясно, че е визирал именно него.
Содол дълго време командваше украинските войски на изток и според Кротевич „е убил повече украински войници, отколкото който и да е руски генерал“. Содол бе обвинен, че е отговорен не само за смъртта на хиляди украински войници заради действията си, но и за загубата на много територии. Има дори версия, че си е сътрудничил с Москва.
Кротевич обвинява генерала в превишаване на служебните му правомощия и некомпетентно командване на войските, което е довело до загубата на голяма част от територията на Украйна, и поиска проверка на командира за възможно сътрудничество с врага. Началникът на щаба на „Азов“ също изрази готовност да свидетелства по делото.
Депутатка от партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“ също се изказа остро за генерала. Маряна Безугла заяви, че руските сили са успели да пробият в района на Торецк (Донецка област), докато по това време Содол е пил алкохол в ресторант в Одеса. „По моя информация по време на руския пробив към Торецк ръководителят на Източния фронт генерал Содол е пиел в ресторант „Облака“ в Одеса“, заяви тя, публикувайки и снимка.
Морски пехотинци, участвали в битката за Кринки, потвърдиха пред Liga.net обвиненията към Содол, че е лично отговорен за тежки загуби в редиците на ЗСУ. По думите им Содол въобще не е модерен военен командир и дори има слухове, че е рисувал карти на хартия, докато всички други използват сигурни електронни карти. Содол е давал ужасяващи заповеди, не е уважавал войниците си и ги е изпращал на сигурна смърт, твърдят запознати. Описват го като военен деспот от времето на Чеченските войни и Афганистан, а не на съвременен украински военачалник.
Голям проблем в Украйна, казват експерти, е, че няма разработен механизъм за наказание на военните. Подобни разследвания трябва да се провеждат от системата на военното правосъдие, която не е напълно установена в Украйна. Така на практика висши военни командири, изпратили собствените си войници на смърт, не само не биват наказвани, а награждавани, както и самият Содол.
The Washington Post потвърди, че Кротевич е подал жалба срещу Содол, обвинявайки го в редица грешки, като се започне от времето на защитата на Мариупол през 2022 г.
Зеленски назначи за началник на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) бригаден генерал Андрий Гнатов на мястото на генерал-лейтенант Юрий Содол. До този развой се стига след поредица от съобщения в медиите за допуснати грешки от Содол в продължаващата вече повече от две години война с Русия, посочват световните агенции. Това е поредната рокада във военното ръководство на Украйна.
27.06.2024, 09:45 часа
311 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha