САЩ са близо до изпращането на военни компании в Украйна

САЩ са близо до изпращането на военни компании в Украйна Съединените американски щати са близо до изпращането на военни подизпълнители в Украйна, предаде американската телевизия CNN.
Администрацията на Джо Байдън се приближава към вдигане на фактическата забрана за разполагане на американски военни контрактори в Украйна, казаха пред CNN четирима американски служители, запознати с въпроса. Целта на Вашингтон е да помогне на украинската армия да поддържа и ремонтира оръжейни системи, предоставени от САЩ.
Това е поредна значителна промяна в политиката на администрацията на Байдън спрямо Украйна, докато САЩ търсят начини да дадат надмощие на украинската армия срещу Русия. Одобрението все още не е взето, но документът се разработва от служители в неговата администрация.
Байдън все пак остава категоричен, че няма да изпрати американски войници да се бият срещу руската армия.
Новото решение, което се очаква да влезе в сила до края на годината, ще позволи на Пентагона да предоставя договори на американски компании за работа в Украйна за първи път от инвазията на Русия през 2022 г. Длъжностни лица казаха, че се надяват, че това ще ускори поддръжката и ремонта на оръжейните системи, използвани от украинската армия.
В момента американското военно оборудване, което е претърпяло щети на фронта, трябва да бъде изнасяно извън Украйна за ремонт – в страни като Полша и Румъния, което води до значително забавяне и логистични проблеми за Киев. Американските военни компании често нямат възможност да работят директно върху оръжейните системи, а се налага дистанционно (дори по телефона) да дават съвети, което е сериозен недостатък.
Длъжностни лица от администрацията на Байдън започнаха сериозно да преразглеждат тези ограничения през последните няколко месеца, казаха източници, на фона на руския напредък бойното поле заради блокираната финансова помощ в американския Конгрес. Позволяването на опитни американски изпълнители, финансирани от правителството на САЩ, да бъдат на място в Украйна означава, че те ще могат да помогнат за ремонта на повредено оборудване с висока стойност много по-бързо. Една усъвършенствана система, която според официални лица вероятно ще изисква редовна поддръжка, е изтребителят F-16, който Украйна трябва да получи по-късно тази година.
Настоящи и бивши длъжностни лица, запознати с дискусиите за разполагане на изпълнители в Украйна, подчертаха, че промяната на политиката няма да доведе до масирано присъствие на американски изпълнители там, което съществуваше в Ирак и Афганистан. Вместо това вероятно ще доведе до няколко десетки до няколкостотин изпълнители, работещи в Украйна.
26.06.2024, 10:32 часа
235 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha