Лекар: Захарта несправедливо се счита за вредна

Лекар: Захарта несправедливо се счита за вредна Захарта несправедливо се смята за вредна, каза гастроентерологът Юлия Калугина.
Според нея няма здравословни и вредни продукти, така че няма нужда да демонизираме захарта и да я забраняваме. Калугина подчертава, че за правилното функциониране на тялото е необходимо да му се осигуряват протеини, мазнини, витамини и въглехидрати.
Захарта е прост въглехидрат, така че трябва да присъства и в диетата на здравия човек. Но е важно да поддържате баланс, подобен на средиземноморската диета, смята лекарят
Що се отнася до хората, които искат да отслабнат или имат диабет тип 2, те наистина трябва да ограничат приема на захар, но в разумни граници.
Според Екатерина Зобова количеството захар, което може да се консумира без вреда за здравето, е по-малко от 5 - 10% от общата диета. По-добре е да не давате захар на деца под 4 години, съветва тя.
Според експертите е по-добре да се избягват подсладителите.
Учените са доказали, че сукралозата, аспартамът, захаринът, стевията и други могат да увеличат вероятността от развитие на исхемичен инсулт, деменция и болестта на Алцхаймер. Затова Зобова също смята, че не си струва напълно да се премахне захарта от диетата.
26.06.2024, 15:29 часа
504 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha