Туризъм ли? Двойни цени на къмпингите у нас в сравнение с Венеция и тоалетни като в "Сървайвър"

Туризъм ли? Двойни цени на къмпингите у нас в сравнение с Венеция и тоалетни като в "Сървайвър"

Къмпинг индустрията в Европа отбеляза значителен подем, има 30% увеличение на броя на къмпингуващите след пандемията.
Председателят на Българската кемпер асоциация Йордан Ибришимов сподели пред Euronews България, че страната вече има 16 000 регистрирани каравани. Остава обаче един сериозен проблем- недостигът на къмпинги, които се придържат към европейските стандарти и високите цени заради липсата на конкуренция.

Изоставане
Сравнително къмпинг инфраструктурата на България изостава значително от съседите.
„На практика сме на нулевата точка“, отбеляза Ибришимов, като посочи, че България има само около 20 регистрирани къмпинга, докато Румъния гордо е домакин на над 460. Този ярък контраст подчертава пропуснатата възможност за използване на естествената красота на България за къмпинг туризъм.

Ценови спекулации и липса на съоръжения
Малкото налични морски къмпинги в България не отговарят на изискванията, като собствениците често определят прекомерни цени поради липса на конкуренция. Ибришимов разкритикува тези практики, отбелязвайки, че някои къмпинги таксуват два пъти повече от тези на първокласни места като Венецианската ривиера, предлагайки минимални удобства. А къмпинги у нас, които не предлагат нищо освен една поляна и тоалетни като от "Сървайвър", слагат двойно по-високи цени. Но докато в Италия цените тръгват от 35 евро, у нас са двойни.
„Това е възмутително“, каза той, призовавайки за държавна намеса за по-ефективно регулиране и насърчаване на къмпинг туризма.

Визия за качествен къмпинг
За да бъде привлекателен един къмпинг, той трябва да предлага простор, спокойствие, възможности за забавление, подходящи санитарни помещения и детски площадки. За съжаление, според Ибришимов, българските черноморски къмпинги не отговарят на тези критерии.
Той подчерта необходимостта от подобрение не само за привличане на повече къмпингуващи, но и за да бъде в крак с процъфтяващия къмпинг туризъм в страни като Германия, Франция и Италия. Без действия България рискува да бъде засенчена от нововъзникващи дестинации за къмпинг като Босна, Черна гора и Албания.

Призив за действие
Посланието е ясно: България има потенциал да се превърне в първокласна къмпинг дестинация, благодарение на зашеметяващите си природни пейзажи. Въпреки това, за да се реализира този потенциал, са необходими значителни подобрения в качеството и количеството на неговите къмпинги. Като се справи с тези проблеми, България може да се възползва от нарастващото търсене на къмпинг в Европа и да си осигури място на картата като топ избор както за любителите на природата, така и за търсачите на приключения.

25.06.2024, 15:47 часа
491 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha