Ето кога НОИ изплаща осъвременените пенсии

Ето кога НОИ изплаща осъвременените пенсии От Националния осигурителен иститут съобщават, че пенсиите за юли ще бъдат изплащани между 8 и 22-ри през пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли, съобщав БТА.
От НОИ припомнят, че увеличението на пенсиите от 1 юли засяга над 2 милиона пенсионери. Става дума за осъвременяване с 11 на сто, като се повишава процентът на добавката от пенсията на починал съпруг/а, минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определя се нов, по-висок размер на социалната пенсия за старост, повишават се обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки.
Предвиденото осъвременяване ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г., допълват от НОИ. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличеният действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Пенсиите на хората, отпуснати с начална дата през 2024 г. подлежат на осъвременяване от 1 юли 2025 г., се посочва в съобщението.
От 1 юли новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лева.
Допълнително увеличение от 1 юли ще получат 675 хиляди пенсионери, които под формата на добавка към личната си пенсия получават част от пенсията на починалия си съпруг/съпруга. Пенсията на починалия, на чиято база се определя добавката, се осъвременява с 11 на сто, но също така се повишава от 26,5 на 30 на сто частта от пенсията, която ще получава преживелият съпруг. От 2011 г. насам това е първото увеличение на процента, който се изплаща от пълния размер на пенсията на починалия съпруг.    
Увеличава се и размерът на социалната пенсия за старост - от 276,64 лв. на 307,07 лева.
25.06.2024, 11:45 часа
382 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha