Община Мездра награди призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” /снимки/

Община Мездра награди призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” /снимки/ Броени дни преди да се навършат 174 години от рождението на Иван Вазов (1850-1921 г.) - 27 юни (ст. ст.), Община Мездра награди призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“, съобщиха от местната администрация.
Церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край село Очиндол, където през 2005 г. беше изграден паметник на Вазовия литературен герой.
Организатори на конкурса, който е на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина“, са Община Мездра, Съюзът на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“.
Преди награждаването поетичен рецитал изнесоха призьорите в Четвъртия общински детски конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра, Калоян Мишовски (СУ „Иван Вазов“), Любов Петкова (ОУ „Христо Ботев“), Наделина Христова, Цветилена Ценова и Цветомила Николова (СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино). Те изпълниха стихотворенията на Патриарха на българската литература „Възпоминания от Батак“, „Черната река“, „В храма“ и  „Лакатнишките скали“.
В тазгодишното издание на литературния конкурс „Дядо Йоцо гледа“ взеха участие 39 автори от цялата страна. Техните разкази оцени жури с председател Трендафил Василев - поет, издател, член на Управителния съвет (УС) на СБП, и членове: Благовеста Касабова - литературен критик, член на УС на СБП и Светла Дамяновска - поет, прозаик, член на СБП.
За пети път (след 2009-а, 2012-а, 2016-а и 2020 г.) първа награда не беше присъдена. За сметка на това бяха връчени две втори награди (от по 600 лв.) - на Ивелина Радионова от Провадия (която по уважителни причини не присъства на церемонията) за разказа „Майка“ и на Таня Николова (Стоянка Николова-Налджиева) от Пловдив за разказа „Тодораковите чучури“.
Трета награда (400 лв.) заслужи дългогодишният журналист Кирил Радовенски от Мездра за разказа „Цветя за паметника“, а поощрения (от по 200 лв.) получиха Юлий Йорданов от Лом за разказа „Писък от цигулка“ и Георги Доцев от Плевен за разказа „Прът в колелото на аграрната реформа“.
Наградите на призьорите връчи кметът на община Мездра Иван Аспарухов, който благодари на членовете на журито и на наградените автори и им пожела да продължават да творят, за да се съхрани българското.
Приветствия към присъстващите отправиха също председателят на конкурсната комисия Трендафил Василев и домакинът на събитието Огнян Петров, собственик на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“.
В досегашните 13 издания на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа“ са журирани 1 026 разказа. Наградените автори са 62-ма, а общият награден фонд, осигурен от Община Мездра от 2009 г. до 2024 г. (вкл.)*, е 27 800 лв.
 
24.06.2024, 16:10 часа
293 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha