Наградиха победителите в XIII-я Национален конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” /снимки/

Наградиха победителите в XIII-я Национален конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” /снимки/ На 22 юни в Туристическия комплекс „Дядо Йоцо” бяха връчени наградите на победителите в XIII-я Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, oрганизиран от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”, научи BulNews.
По традиция, културното събитие се проведе пред погледа на емблематичния Вазов герой – слепецът от едноименния разказ, който и до днес поздравява Нова България. Кацнал на стръмната канара над бързите води над Искъра, притиснати сякаш в каменната прегръдка на скалите, величественият монумент за тринадесети път събра изтъкнати майстори на перото.
В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 49 автори от цялата страна. Техните разкази бяха оценявани от жури с председател Трендафил Василев - поет, издател, член на Управителния съвет (УС) на СБП, и членове акад. Благовеста Касабова - литературен критик, член на УС на СБП и Светла Дамяновска - член на СБП.
Преди официалното връчване на наградите на отличените автори, победителите в Четвъртия общински детски конкурс рецитал от Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра, поднесоха своеобразен поетичен поздрав към участниците и гостите. Вдъхновените изпълнения на Емил Мишовски и Любов Петкова на емблематичното стихотворение „Възпоминания от Батак (разказ от едно дете)“ трогнаха присъстващите. Детелина Христова изпълни „Черната река“, Цветелина Асенова представи „В храма“, а Цветомила Николова – „Лакатнишките скали“.
За пети път в историята на конкурса не бе присъдена първа награда, но за сметка на това бяха връчени две втори награди от по 600 лв. - на Ивелина Радионова от Провадия за разказа „Майка“ и на Таня Николова (Стоянка Николова-Налджиева) от Пловдив за разказа „Тодораковите чучури“.
С трета награда и 400 лв. бе отличен дългогодишния журналист, писател и литературен деятел Кирил Радовенски от Мездра за разказа „Цветя за паметника“.
Бяха връчени и две поощрения от по 200 лв. на Юлий Йорданов от Лом за разказа „Писък от цигулка“ и на Георги Доцев от Плевен за разказа „Прът в колелото на аграрната реформа“. Освен паричните награди, отличените автори получиха грамоти.
Сред присъстващите бяха инициаторите на конкурса Цветко Стеев и Огнян Петров, който е и домакин на културното събитие.
Отличията бяха връчени от кмета на Община Мездра Иван Аспарухов, който благодари на децата и поздрави творците за това, че със своите творби не само продължават литературните традиции, но и представят пред своите читатели красотата и тайнствата на този кът от Стара планина. Топли думи на благодарност към организаторите и домакините произнесе и председателят на журито Трендафил Василев, както и всички наградени автори.
23.06.2024, 14:23 часа
426 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha