С четири шестици: Зрелостник от Монтана е отличник на матурите

С четири шестици: Зрелостник от Монтана е отличник на матурите Зрелостник от Монтана получи шестици на четирите матури тази година, влезе в желания университет и е номиниран за почетното отличие „Национална диплома“. То има морална стойност и се присъжда на ученици с изключителни постижения в образованието.
Илиян е възпитаник на гимназията с преподаване на чужди езици в Монтана. Той е от випуска, започнал с COVID-19 пандемията и излязъл с идеята за все по-сериозното ни съжителство с изкуствения интелект. 
Собственият си интелект доказва през цялото време на обучението си, но на зрелостните изпити постига забележителен рекорд: пълни шестици по български език и литература и биология, и 2 отлични оценки от изпитите по желание – по руски и отново по български език и литература.
„Като едно предизвикателство, един скок, който направих – не самостоятелно, а с помощта на много, много хора“, казва Илиян.
„Той се яви на профилирана подготовка, без ние да имаме такъв профил – това самостоятелно го е учил, за да се яви на държавния зрелостен изпит по български по желание. Същата история е и с руския – по желание. Тоест той се явява на по-високи нива, каквито не учим в училище“, разказва класната му ръководителка, Елка Бабачева.
„От много малък знае какво иска, винаги го е търсил и го е следвал“, споделя майката на Илиян, Светлана Тонева.
С отличната си оценка и от Националната олимпиада по биология, е приет за студент в Биологическия факултет на Софийския университет.
„Наистина той е нещо уникално - мисля не само за нашата гимназия, а може би и за града и страната ни“, казва директорката на ПГПЧЕ, Мария Бойчева.
„Самата наука е обект на моя интерес и искам там да бъда – в науката“, сигурен е Илиян. 
Той е сред тримата зрелостници от Монтана, издържали матурите с отличен и номинирани за национална диплома. Към постиженията си днес младата надежда на науката добави и почетния знак на училището си.
21.06.2024, 15:06 часа
442 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha