Мъж с украински паспорт е задържан за шпионаж в ТЕЦ "Марица Изток 2"

Мъж с украински паспорт е задържан за шпионаж в ТЕЦ "Марица Изток 2" В рамките на вчерашния ден 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност, е задържан от охраната на ТЕЦ "Марица Изток 2", вътре в самата топлоцентрала. Това съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев пред журналисти. Мъжът е задържан за 24 часа и предстои искането за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 
Кръстев обясни, че при извършен обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Същият е задържан и привлечен в качеството на обвиняем затова, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, добави той. 
Заместник градският прокурор обясни още, че към настоящия момент се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна. Кръстев припомни, че според постановление на Министерски съвет ТЕЦ "Марица Изток 2“ е стратегически обект.
Христо Кръстев каза още, че се проучва дали това е първият път, в които мъжът е проникнал на територията на този стратегически обект. Обвиняемият е дал обяснения от кога е на територията на България, от къде е влязъл и какво е правил, добави заместник градският прокурор. Няма заплаха за сигурността, заяви Кръстев и отхвърли възможността да има вътрешен човек, който да е помагал на украинеца, като посочи, че нямат такава информация. 
От изявлението на прокуратурата пред медиите стана известно и за задържано голямо количество наркотични вещества. Вчера органите на Главна дирекция „Национална полиция” са извършили действия по неотложност във връзка с открит камион с 350 кг марихуана, опакована във вакуумирани пликове, подредени в общо 44 кашона, съобщи заместник градският прокурор Десислава Петрова. Тя обясни още, че камионът е установен в град Нови Искър. Петрова каза още, че към този час няма привлечен обвиняем, тъй като не са събрани доказателства.
Изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев посочи, че преди няколко няколко месеца е получена оперативна информация и в рамките на кратък период са успели да установят транспортна фирма, която извършва съмнителни превози. Колегите успяха да претоварят разпространението на това огромно количество наркотици, коментира Кангалджиев. 
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Атанас Илков обясни, че са установени няколко лица, които с транспортни средства, както и с товарни транспортни средства, осъществяват трафик на наркотични вещества от Европа към България. Въпросното транспортно средство е проследено до Нови Искър, където е започнала неговата разтоварена дейност, каза още Илков. 
19.06.2024, 16:12 часа
374 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha