Започва издаването на новите лични карти

Започва издаването на новите лични карти След години забавяне и обществена поръчка за над 385 млн. лв. най-сетне започва издаването на новите лични карти. Началото ще е на 17 юни, съобщи МВР.
В новите лични карти ще се съдържа електронен носител с биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Така се отваря възможността за по-лесно преминаване през електронните пунктове на граничните пунктове и се ускорява контролът на граничните власти от останалите държави, обясняват от МВР.
"На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи", казва силовото ведомство.
От там подчертават още, че смяната на документ не е задължителна. Картите, издадени до 16 юни, ще са валидни до 2031 г.
Запазва се опцията за безплатна лична карта от 14 до 16-годишна възраст. Те ще са валидни четири години. Безсрочната лична карта за тези над 58 години отпада, а навършилите 70 години могат да изберат дали документът да с 10 или 30 години валидност.
Издаването на лична карта ще поскъпне от следващата година. Таксата вече ще е 30 лв. за обикновена поръчка вместо досегашните 18 за всички пълнолетни. За непълнолетни ще се плащат по 21 лв., а не по 13 лв. Това са базисните такси. Те се удвояват и утрояват, когато поръчката е за бързо или експресно издаване на документ.
Експресната поръчка (издаване в рамките на 8 часа) също се запазва. Разликата обаче е, че този документ вече ще се получава само в София. Иначе казано – независимо от коя точка на страната е подадено заявлението, изработената пластика ще се дава само в столицата, т.е. човекът трябва да се яви лично или да упълномощи някого.
Така експресната поръчка ще я има, но получаването ще е затруднено. Личните карти с обикновена поръчка ще се получават по места.
Причината е, че новата система вече централизира издаването само в София. Това се прави с аргумент за по-голяма сигурност. В момента лични карти се изработват във всички областни дирекции на МВР.
За новата система за лични документи българската държава ще плати над 385 млн. лв. Търгът бе спечелен от германския консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз" още през 2020 г. Самата поръчка е обявена през 2018 г. след като година по-рано тогавашните управляващи вземат решение за въвеждането на т.нар. "персонализация" на личните документи.
Решението за избор на изпълнител обаче бе обжалвано. Процедурата се проточи и договор бе сключен чак в началото на 2023 г. В началото на миналия юли изпълнителят и тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев сключиха допълнително споразумение за индексация на цените с около 80 млн. лв.
13.06.2024, 12:56 часа
356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha