Оралният секс може да предизвика рак при мъжете

Оралният секс може да предизвика рак при мъжете За мъжете има в пъти по-голям риск от жените да заболеят от рак на устата и гърлото, свързан с човешкия папиломен вирус или HPV, една от най-разпространените инфекции, предавани по полов път, твърдят изследователи, цитирани от France Press.
Нещо повече, при мъжете рискът от рак, предизвикан от HPV, нараства заедно с броя на партньорите за орален секс.
Близо две от всеки три орални ракови заболявания в Съединените щати и повечето западни нации са причинени от инфекция с HPV, като случаите на този рак се увеличават през последните години.
Освен това младежите се занимават с орален секс на все по-млада възраст в сравнение с миналите поколения.
Същевременно при жените броят на сексуалните партньори изглежда не само не повишава риска от развитие на раково заболяване, а дори го намалява.
Причината може да е, че когато жените за първи път са изложени на HPV вагинално, те развиват имунен отговор, който ги предпазва от получаване на орална HPV инфекция.
А за мъжете не само има по-голям риск да бъдат заразени с орална HPV инфекция, отколкото жените, но и лечението е по-трудно, което увеличава риска от възникване на раково заболяване.
При част от заразените HPV не изчезва и може да доведе до клетъчни промени в устата и гърлото, които в крайна сметка да станат ракови.
Оралният секс може да повиши риска от рак на главата и шията с 22%, според проучване, публикувано в Списанието на Американската медицинска асоциация. Случаите на този вид рак са нараснали с 225% през последните две десетилетия.
Водещият рисков фактор за всички видове рак на гърлото в повечето развити страни е човешкият папиломен вирус, подчертава пред „Хелт” Нийл Грос, доктор по медицина, директор на клиничните изследвания в Отделението по хирургия на главата и шията в Центъра за рак на болница „Андерсън” в Хюстън, Тексас.
Инфекцията с HPV може да причини орофарингеален рак и рак на шийката на матката, вулвата, вагината, пениса и ануса. Въпреки че общият риск от орофарингеален рак е нисък: за мъжете има риск през целия живот от 0,7%; а за жените от само 0,2%, HPV е причина за по-голямата част - 70% от случаите на орофарингеален рак в Съединените щати.
Последните данни показват, че броят на сексуалните партньори, броят на партньорите за орален секс и възрастта при първия орален секс играят сложна, но важна роля при определяне на риска от развитие на раково заболяване.
Около 10% от мъжете и 3% от жените в САЩ имат перорален HPV. Повечето хора, заразили се с инфекцията, я изчистват в рамките на няколко години, но при част от тях тя остава.
„Развитието на рак обаче не е нещо, което се случва за една нощ. HPV може да живее в латентно състояние в клетките в продължение на много години, докато имунната система на гостоприемника успява да го контролира”, пояснява пред „Хелт” д-р Електра Паскет, професор и експерт по превенция и контрол на рака в Медицинския център на Държавния университет в Охайо.
„Години по-късно вирусът може да се събуди и да се интегрира в ДНК на клетките, карайки ги да мутират и да се превърнат в ракови. Това обяснява отчасти защо случаите на орофарингеален рак нарастват сред по-възрастните хора. Те са се заразили с вируса в по-ранна възраст и след това той се събужда и се развива рак”, пояснява д-р Паскет.
07.06.2024, 10:00 часа
661 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha