Швеция изпраща над 1 млрд. долара военна помощ на Украйна

Швеция изпраща над 1 млрд. долара военна помощ на Украйна

Шведското правителство днес съобщи, че ще изпрати военна помощ за Украйна на стойност 13 милиарда крони (1,23 млрд. долара). Това е най-големият пакет, който Стокхолм е отпускал досега.  
„Той съдържа оборудване, което е на върха на списъка с приоритетни нужди на Украйна“, каза вицепремиерката Ебба Буш. В пакета са включени средства за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и бронирани транспортни средства. 
Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви, че страната засега изключва възможността да изпрати на Украйна изтребители „Грипен“, произведени в страната, тъй като Киев е съсредоточен върху изпълнението на програмата за F-16.
Няколко държави съобщиха, че искат да дарят изтребители F-16 на Украйна. Белгия обеща да изпрати на Киев 30 бойни самолета от този модел.
Йонсон каза, че Швеция „все още работи върху възможността да допринесе със системата „Грипен“ на по-късен етап“. Пакетът с военна помощ е 16-ият, изпратен от Швеция на Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

29.05.2024, 14:33 часа
143 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha