Зам.-министърът на финансите: Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото от НС

Зам.-министърът на финансите: Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото от НС Има всички предпоставки Законът за въвеждане на еврото да бъде разгледан и гласуван от Народното събрание до края на лятото. Това обяви Методи Методиев, заместник министър на финансите. Той присъства на  конференцията „Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия". Събитието е подготвено съвместно от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българо-хърватския бизнес клуб и в сътроудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева. 
Борел: ЕС иска да предостави 6,9 млрд. евро военна помощ за Украйна, но Унгария блокира процеса
Законът за въвеждане на еврото, който се подготвя през последната година и половина и за чиято подготовка е черпен опит от Хърватия, е част от националното законодателство и като такъв не е обект на оценка от страна на Европейската комисия в редовния конвергентен доклад, уточни Методиев. Законът за Българската народна банка обаче е част от този процес и заместник министърът изрази увереност, че докладът за България ще даде положително становище за съответствието на законодателството ни. 
По линия на инфлацията, зам.- финансовият министър каза, че моделите на Министерството показват, че България ще покрие този критерий до края на годината.
„Последните данни за инфлацията потвърждават тенденцията за спад, но понижението още не е достатъчно”, посочи Методиев. Той потвърди отново, че България може да поиска извънреден конвергентен доклад веднага щом е покрила всички номинални критерии за членство в еврозоната.   
Конференцията предлага дискусия за рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането на еврото. 
28.05.2024, 12:54 часа
262 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha