Нова забрана за украинците, регистрирали автомобилите си във военни служби

Нова забрана за украинците, регистрирали автомобилите си във военни служби Гражданите на Украйна няма да могат да изнасят автомобили, които са регистрирани във военните служби извън техните региони, нито ще могат да ги продават. Нововъведението важи за всички собственици на автомобили, независимо от пол и възраст, съобщава Съдебно-правен вестник
Отбелязва се, че са забранени всякакви действия с такива превозни средства, които „не допускат преминаването им към Въоръжените сили на Украйна и други военни формирования“. Тоест собствениците няма да могат да преместват автомобили, да ги продават, да ги оставят като обезпечение, да ги отдават под наем и т.н. Тези правила важат „не само за бизнеса - обикновените собственици на автомобили са обект на новия закон, независимо от пола и връзката на военна служба".
Такива превозни средства могат да бъдат изпратени в други региони само след уведомяване на службата за военна регистрация и набор за местоположението на превозните средства и за период от не повече от един месец.
Освен това се установява, че предприятията, институциите и организациите са длъжни да осигурят в случай на мобилизация доставката на превозни средства и оборудване до сборните пунктове и военни части в срока и на мястото, определени в специалния поръчка. Автомобилите се връщат на собственика в рамките на 30 календарни дни от датата на демобилизация. Процедурата за конфискуване на автомобили все още трябва да бъде одобрена от кабинета.
„Ако предприемачите пренебрегнат законодателството за военната регистрация, те ще бъдат глобени до 59 500 гривни (около 1500 USD), гражданите - до 22 500 гривни (около 570 USD)“, обобщава изданието.
На 18 май в Украйна влезе в сила скандален закон за нови правила за мобилизация. С този закон властите преследват целта за значително попълване на армейските части, които са претърпели тежки загуби, като въвеждат редица нови строги правила за набор и значително лишават гражданите от техните права. Постановлението на Министерския съвет, обясняващо и допълващо разпоредбите на закона, е от около 80 страници, но беше публикувано едва на 17 май вечерта.
18.05.2024, 14:36 часа
4883 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha