Енергийният министър: От 1 юли може да се вдигне цената на тока

Енергийният министър: От 1 юли може да се вдигне цената на тока Има сериозен потенциал за увеличаване на цената на тока от 1 юли, това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.
Според него либерализацията на цената на тока ще се състои от 1 януари 2026 г. За да се запази поносимостта, ще бъде определян компенсаторен механизъм. Натрупаният дефицит е сериозен - над 450 млн. лв. В следващи регулаторен период този дефицит трябва да се посрещне.
Предоговарянето за достъп до турската газова мрежа с държавната компания "Боташ" няма да е лесно, обясни Малинов. Самият той бил умерен оптимист за предоговарянето.
"Аз съм научен, така че всяко решение на Народното събрание трябва да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори договора с "Боташ". Проведох веднага среща с турския енергиен министър и заявих категоричната ни позиция. Няма да е лесно да бъде предоговорен договора, тъй като Турция е постигнала икономическа изгода от него, но имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда", обясни Малинов.
Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контракта с "Боташ", който е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2.2 млрд. долара. Според договора, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 000 долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не.
Според договора страната ни може да получава втечнен газ на терминалите на Турция, като същите количества "Боташ" доставя на границата от своя природен газ.
12.05.2024, 13:31 часа
252 1
Коментари

пешо

13.05.2024, 19:33 часа
Интересното е , защо договора е за 13 години , а не например за 3 или 5 или 7 ?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha