Цената на кафето скочи драстично

Цената на кафето скочи драстично Цената на сорта кафе робуста достигна до най-високото си ниво от 45 години насам, пише Bloomberg.
Агенцията се позовава на данни на Международната организация за кафе, които излизат на фона на усилващия се недостиг в световен мащаб.
Измерителят на организацията за цените на едро е нараснал със 17% през април до най-високото си ниво от 1979 г., става ясно от месечен доклад, цитиран от Bloomberg.
Най-големият производител на робуста – Виетнам – продължава да изпитва трудности със снабдяването заради лошата реколта през изминалия сезон.
Не по-оптимистични изглеждат прогнозите и за настоящата 2024 г. Около една трета от световното предлагане на зърна робуста, които обикновено се използват за разтворими напитки и кафе еспресо, се отглежда именно във Виетнам.
Сушата и горещините застрашават сериозно районите в азиатската страна, където се отглежда популярният сорт кафе. В същото време реколтите арабика засега са по-богати, което спомага за известно облекчение на цените.
Недостигът във Виетнам спомогна за поскъпването на бенчмарковите фючърси в Лондон с около 50% през тази година, като цените достигнаха най-високото си ниво от поне 16 години. Поскъпване се наблюдава през пет от последните шест месеца, което е възможно да се отрази и на потребителите.
Очаква се цените на кафето да продължат стремителния си ръст, тъй като влошаващият се климат и трупането на продукция ще изострят кризата в предлагането във Виетнам.
07.05.2024, 13:21 часа
396 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha