По-старите телефони няма да получават съобщение от BG-ALERT

По-старите телефони няма да получават съобщение от BG-ALERT Част от по-старите телефони с по-стари операционни системи няма да получат съобщение от системата за ранно оповестяване за бедствия и аварии BG-ALERT. Това уточни пред БНТ главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Допълни, че хората ще получат съобщение, ако телефонът е включен и е свързан с клетките на мобилния оператор.
По думите на Джартов, за да може да се реализира ранно предупреждение, трябва да има данни и прогнози за някакво опасно явление. Отбеляза, че системата BG-ALERT не е напълно автоматизирана, затова крайното решение трябва да се вземе от компетентните органи.
"В предупредителното съобщение може да се дадат препоръки по какъв начин да действат хората, след като е настъпило бедствието. Включително и линк към сайта, където могат да научат повече информация. Паника не трябва да се всява, взема се бързо решението и разпространението на съобщението става бързо", посочи още шефът на пожарната.
Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират съобщенията, да пише - "Сигнал от президента"/"Presidential alert". Главен комисар Александър Джартов уточни, че сигналът няма връзка с президентската институция, а текстът е по американски стандарт заложен от производителите на операционните системи.
07.11.2023, 16:03 часа
556 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha