Здравният министър не обмисля да подава оставка

Здравният министър не обмисля да подава оставка Здравният министър Христо Хинков не е обмислял оставката си, съобщи той пред Би Ти Ви.
"Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моя заместник бе сигнал към мен - да се замисля за темповете на работа си", каза Хинков по повод интервю пред "Евроком", в което се възпротиви срещу кадрови назначения на премиера Николай Денков, сред които е освобождаването на Бойко Пенков.
"Имам свободата да посоча един-двама заместник-министри, а останалите били прерогатив на премиера. Проф. Илко Гетов е назначен още в самото начало при формирането на екипа. Аз работя добре с него и той би трябвало да поеме една голяма част от отговорите за реекспорта на лекарства и недостига на медикаменти. Един човек, който аз заварих беше главният секретар и аз го освободих, защото не бях доволен от работата му - хаотична и неорганизирана", каза Хинков.
Добави, че има доверие на премиера, като смята, че то е двупосочно. Лоялен е на правителството.
Преди дни, по повод думи на бившия здравен министър Илко Семерджиев, че Гетов е "дясна ръка" на бившия министър Асена Сербезова, която пък той обвинява в обслужване на интереси на "фарма мафията", Хинков каза, че Сербезова "очевидно е в тази цялата игра с реекспорта".
Днес обясни, че тя е променила формулата в СЕСПА (бел.ред - системата за недостига на лекарства), като е позволила реекспортът да се практикува при 65% задоволеност на българския пазар, а не при 100%. Посочи, че формално това не е нарушение, тъй като се прилага закон, гласуван от последното правителство на ГЕРБ.
"Логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС", каза Хинков.
02.10.2023, 15:54 часа
737 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha