Внимавайте! Домашните консерви могат да ви разболеят

Внимавайте! Домашните консерви могат да ви разболеят Някои домашно приготвени консерви са потенциално опасни, тъй като могат да причинят сериозно заболяване, предупреди практикуващият лекар Георгий Сапего в интервю за радио Sputnik.
Консервираните зеленчуци и месо, сушената риба и домашно приготвените ферментирали продукти могат да съдържат ботулинов токсин - смъртоносно вещество. Той се произвежда от микроорганизми, които се размножават при определени условия. Консумацията на храна, в която е попаднал този токсин, води до сериозно заболяване - ботулизъм.
"Ботулизмът е отравяне с токсин, произвеждан от някои микроби. Ботулиновият токсин е изключително опасен, дори в микроскопични количества - той причинява тежки увреждания на нервната система и води до смърт. Тези микроби /Clostridium botulinum/ се размножават при отсъствието на въздух, при ниска киселинност и предимно на стайна температура", казва лекарят.
Според него варенето няма да предотврати заразяването на продукта с бактерии, причиняващи ботулизъм.
"Спорите на микробите могат да издържат на кипене и ако вкъщи няма специален стерилизатор под налягане, консервирането се превръща в лотария. Възможно е спорите да попаднат или не в консервата. Това е непредвидимо”, предупреди Сапего.
21.11.2021, 14:01 часа
940 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha