Пътят Видин-София ще струва 1 милиард лева

Пътят Видин-София ще струва 1 милиард лева Във връзка с изграждането на пътя Видин – София, регионалният министър обясни, че първо ще се стартира с изграждането на обхода на Димово заради натоварения трафик в града. Ще се строи обходът, който ще е съвместим с бъдещата магистрала или скоростен път Видин – София, а не предложеният алтернативен обход от правителството на Пламен Орешарски. 
Павлова каза, че няма смисъл от реализация на алтернативното трасе, което не е съвместимо и не отговаря на габарита на бъдещата магистрала, още повече, че кабинетът „Орешарски“ не е направил идейния проект и отчуждаванията. 
За цялото направление Видин – София Лиляна Павлова каза, че ще са необходими около 1 млрд. лева. Средствата ще се осигуряват или от бюджета, или по линия на бъдещата програма наследник на „Транзитни пътища“, която се финансира от Европейската инвестиционна банка. 
Предвидено е пътят да се раздели на 4 участъка - Видин – Димово, Димово – Ружинци, Ружинци – Монтана и Монтана – Враца. С най-добра проектна готовност обаче, освен обхода на Димово, е отсечката Мездра – Ботевград, която също е част от пътя Видин – София. Индикативната стойност на отсечката е 250 млн. лева. За първия подучастък от нея има идеен проект, а за втория – и технически, както и влязла в сила ОВОС. Работи се по останалите участъци, за да се завършат отчужденията едновременно, обясни Павлова. За една от останалите отсечки има ОВОС, но в момента тече обжалване. Екоминистерството е разрешило предварително изпълнение, но и това решение се обжалва. Едва когато делата приключат и ОВОС влезе в сила, тогава ще може да се пристъпи към утвърждаване на парцеларните планове и обявяването им на гражданите, а оттам – и на отчужденията, посочи регионалният министър.
28.03.2016, 15:41 часа
245 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha