ООН: Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души след нахлуването на Русия

ООН: Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души след нахлуването на Русия Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души или с около една четвърт от началото на нахлуването на Русия в страната. Спадът се дължи на бежанската вълна извън Украйна, на срива в раждаемостта и на смъртните случаи по време на войната, заяви днес на пресконференция в Женева регионалната директорка за Източна Европа на Фонда на ООН за населението Флоранс Бауер, цитирана от Ройтерс.
На пресконференция в Женева Бауер каза, че руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. е превърнало и без това трудната демографската ситуация в страната още по-тежка.
Украйна, в която живееха над 50 млн. души, когато бившият Съветски съюз се разпадна през 1991 г., подобно на почти всички нейни източноевропейски и централноазиатски съседи, отчете сериозен спад на населението. През 2021 г., година преди пълномащабното нахлуване на Русия, населението на страната беше около 40 млн. души.
Бауер заяви също, че, за да се отчете точното въздействие на войната върху населението на Украйна, ще бъде необходимо да се изчака края на конфликта, когато ще може да се извърши цялостно преброяване.
22.10.2024, 16:21 часа
127 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha