Радев подозира службите в двоен стандарт в борбата с купения вот

Радев подозира службите в двоен стандарт в борбата с купения вот Президентът Румен Радев започна да говори за наличие на двоен стандарт при разследванията на схемите за купуване на гласове преди парламентарните избори на 27 октомври.
"Това, което е важно за едно общество, за да покаже, че е наистина демократично, това е справедливостта, а справедливостта означава преди всичко еднакъв подход от правоохранителните органи към всички пристъпили закона, а не само към избрани", коментира Радев в отговор на въпрос дали службите мога да станат част от предизборната надпревара.  
В последните два месеца антикорупционата комисия извърши мнозинство арести срещу хора, които са близки до почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Акциите започнаха след като Доган обяви, че Делян Пеевски е изключен от ДПС през август.
Преди дни МВР и прокуратурата получиха сигнал с 200 конкретни имена на едри купувачи на гласове в цялата страна, но не личи ентуасизъм при разследването на тези хора.
"Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена", казва Радев.
На въпрос дали вижда пропуски в работата на властите, президентът отговори, че затова свиква среща на всички отговорни институции, които трябва да противодействат на изборите престъпления.
Срещата ще бъде открита за медиите, така че по докладите, които днес ще бъдат представени, ще бъде добита представа за това каква е работата на тези институции в борбата им с купения и корпоративен вот, каза Радев.
"Най-важното в момента е да се осигури честност на вота, така че гражданите да получат доверие, да се върнат към урните, защото те в момента се отблъскват от избирателните урни", обясни той.

Кючюк сезира европейските институции
Междувременно евродепутатът Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС) изпрати писмо до всички европейските институции, в това число до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за множеството сигнали за купуване на гласове в България.
Кючюк твърди, че България преживява "открито инструментализиране на държавните институции в полза на една партия – "Ново начало" на Делян Пеевски".
Евродепутатът призовава Брюксел да обърне внимание на ситуацията в страната преди наближаващите избори на 27 октомври.
Той цитира съобщения в българските медии, според които събитията от последните седмици показват, че "е изключително важно да се хвърли светлина върху отстъплението на демокрацията и липсата на върховенство на закона, което води до предполагаемо използване на полицията, прокуратурата и съдилищата в служба на санциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски" политик".
Кючюк информира европейските институции, че под командването на Пеевски, временният премиер е освободил областните управители, които поискаха оставката му, а почетният председател на ДПС Ахмед Доган е бил внезапно изгонен от наетите преди повече от 20 години от него имоти.
"От началото на предизборната кампания бяха проведени няколко "блиц акции" на правоналагащи органи с показни арести или претърсвания в имоти на кметове, бивши кметове и дори депутат, ползващ парламентарен имунитет, които много правни експерти подложиха на сериозна критика по отношение на законността на тези действия", казва още Илхан Кючюк.
Той добавя в писмото си, че вече са подадени сигнали до разследващите органи за очаквана избирателна измама, изброени са конкретни лица, на които е възложено да купуват гласове от името на Пеевски. "Въпреки това няма сериозни действия на полицията за проверка на сигнала", твърди той.
"Как МВР ще организира изборите и как ще следи за измама на гласоподавателите е под въпрос. За целта критичните към Пеевски депутати от ДПС са написали писмо до президента и редица международни институции, за да изразят загриженост относно това, което се очаква да бъде дълбоко погрешен изборен процес – от регистрациите на партиите до осигуряване на честно преброяване на гласовете в изборния ден", твърди евродепутатът.
Затова той призовава международните институции, които са символ на демократичната надежда на българското общество, да обърнат внимание на проблема.
09.10.2024, 16:38 часа
255 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha