Ах, тази ревност: 5 сигурни начина да съсипете връзката си

Ах, тази ревност: 5 сигурни начина да съсипете връзката си Психолозите са убедени, че ревността не е едно от проявленията на любовта.
Всичките признаци на любовта са положителни чувства като уважение, грижа и доверие.
А ревността е разрушително чувство, което може да съсипе и най-хармоничния и стабилен брак и връзка. Ревността се ражда от желанието да притежаваш напълно другия човек, от страха да не го загубиш, от съмнения относно собствената му привлекателност и преданост. В целия този букет няма нито една положителна емоция.
Да, понякога ревността е съвсем очаквана и дори нормална, ако се проявява рядко и има достатъчно основания. Но ако ревността възниква от нищото, тогава корените ѝ най-вероятно са в далечното детство. Ревността често е характерна за онези, които са се чувствали лишени от любов в детството си или чиито родители рядко са били вкъщи и са им обръщали малко внимание. Може би детето е изпитвало конкуренция с други деца. Такъв човек, израствайки, чувства, че не е достатъчно добър за силна връзка, страхува се да не я загуби и очаква предателство.

Разликата между здравословна и нездравословна ревност
Здравата връзка се характеризира с диалог и съгласие. Например, ако единият партньор съобщи за зараждащи се подозрения, другият ги разсейва и се държи по такъв начин, че повече да не разстройва любимия си човек. Инцидентът свършва тук и ревността изчезва.
Но проблемът на ревнивия човек не е в поведението на партньора му, а в собствените му комплекси за това. Така че, ако в началото на връзката мъжът помоли момиче да му се обади, след като се прибере, това се възприема като загриженост. Но ако след това той започне да разпитва защо се е обадила половин час по-късно, къде и с кого е била, когато той решава как да се облича момичето, с кого да общува и за какво да говори, тогава това е знак за много нездравословна, зависима връзка.
Патологичната ревност се характеризира с липсата на реални причини за нейното възникване. Ревността на такъв партньор само ще се увеличава, недоволството и агресията ще прогресират и това няма да доведе до нищо добро.

Какво да направите, ако във връзката ви се появи ревност?
Най-важното е да не се сравнявате с други хора. Вие няма да можете да се състезавате с майка му, с бившите му любовници или приятели. Единственото, което има значение, е какво се случва между вас сега. И двамата сте се избрали един друг и сте заедно само защото и на двамата ви харесва. И ако има сериозни основания за подозрение, тогава не трябва да мълчите - говорете с партньора си.
Не бива да чакате партньорът ви да се досети за терзанията ви. В същото време е важно да не прибягвате до обвинения, да не създавате проблеми, а да се опитате да спазвате границите. И ако сърдечните разговори не могат да решат проблема, трябва да потърсите професионална помощ, преди да е станало твърде късно.

Опасни игри с ревността
Жените са способни да положат големи усилия, за да поддържат връзката с любимия човек. Някои са сигурни, че за да „съживят“ леко избледняващите чувства, трябва да дадат на съпруга си повод да ревнува. Психолозите смятат, че този метод на „съживяване“ най-често гарантира пълно прекъсване на връзката. Нека да разгледаме какво може да разруши семейните отношения.

1. Провокативно облекло.
Дори най-спокойният и уравновесен мъж няма да толерира присъствието на жена си, облечена като „момиче на повикване“ до него. Дълбокото деколте и мини „няма накъде по-високо“ дават недвусмислен сигнал за пълна достъпност за всеки мъж и никога няма да можете да убедите своя човек в противното. За него е по-лесно да си тръгне, отколкото постоянно да ви представя в това облекло пред другите. Ако искате да защитите съпруга си от притеснения и себе си от гарантирани неприятности, тогава трябва напълно да актуализирате гардероба си и да го доближите до стандартите на „добра съпруга“.
Запомнете златното правило: само едно нещо от тоалета може да бъде отворено - или гърбът, или краката, или зоната на деколтето. Къса пола и блуза с дълбоко деколте вече е вулгарно. Спокойствието, женствеността, умереността и чувството за безупречен вкус само ще подчертаят вашата естествена привлекателност. А можете да запазите провокативен костюм за приятна вечер насаме със съпруга си. Повярвайте, той ще бъде щастлив.

2. Отивате на работа, сякаш е празник.
Често срещана грешка при жените е да приемат съпруга си за даденост. Този, пред когото можеш да се появиш с кок на една страна, размазан грим и облечена в раздрусан анцуг. А той постоянно те вижда като напълно различна - идеална красавица, облечена за всеки друг, само не и за собствения си съпруг. Може би ще мълчи известно време и няма да каже нищо, защото ще се страхува да не изглежда смешен в глупавата си ревност. Но той е напълно способен да съсипе живота ви с дребни упреци и заяждания (на пръв поглед изобщо несвързани с истинската причина).
Изобщо не е необходимо домът ви да изглежда като чисто нов. За да предотвратите неприятни ситуации, достатъчно е да смените старата си роба със симпатична домашна рокля или костюм и да се опитате да изглеждате добре поддържани дори у дома. Съпругът ви ще го оцени.

3. По-малко мистерия.
Усещането за мистерия, непредсказуемост и тайнственост е добро само в първите етапи на връзката. Тогава това само ви дразни и ви кара да подозирате, че има какво да криете. Най-често съпругът започва да мисли, че криете връзката си с друг мъж. Това поведение може да отчужди партньора на всеки етап от връзката, дори след десетилетия силен брак. Разбира се, тя не трябва да докладва какво е правила всяка минута в негово отсъствие, но трябва да е абсолютно сигурна, че той е единственият в живота ѝ и че много го обича.

4. „Безобидният“ флирт.
Много момичета наистина харесват, когато ги следват заинтересовани погледи и те неизбежно започват да флиртуват малко с мъжете на приятелско парти или официална вечеря. Съпругът ви определено ще усети това и ще реагира светкавично. Най-вероятно той ще ревнува. Но това може да не свърши дотук. В най-добрия случай той ще ви развали настроението вкъщи. В най-лошия случай той ще се кара с гостите и след това ще ви обвини за всичко. Връзката помежду ви може да продължи, но той никога няма да забрави, че сте му дали повод да се съмнява във вашата почтеност и лоялност. Такива мъже не прощават.

5. Никакви сравнения.
Мъжете просто мразят да бъдат сравнявани с някой друг, дори само да им говорят за успехите на някой друг. В очите на своята жена той иска да бъде най-добрият и най-красивият. Това според него е в основата на една идеална връзка. Но ако жена му започне да общува с някои мъже по телефона, в социалната мрежа или на среща, тогава той просто ще си тръгне без обяснение.
Никога не трябва да казвате на съпруга си за заплатата на шефа си, фигурата на вашия фитнес треньор или новата кола на колегата ви. Така вие противопоставяте друг човек на него, принуждавайки го да се съмнява в безспорните си достойнства. Дори ако искате да изгоните съпруга си от дивана и най-накрая да го принудите да води здравословен начин на живот (да започнете кариера, спорт или просто си намери работа).
Защото той може дори да стане от дивана, но къде ще отиде е друг въпрос. 
09.10.2024, 11:00 часа
166 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha