Политолог: Правилникът на НС последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата

Политолог: Правилникът на НС последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата Скандали, песни и изтръгнати кабели - така приключи работа 50-ият парламент. С какво друго ще го запомним и ще бъде ли различно след седмите поред избори? 
На старта на предизборната кампания политологът Тончо Краевски и социологът Кольо Колев представят своя анализ.
"Правилникът на Народното събрание последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата. Най-напред си изобретиха съвсем нови начини за конструиране на мнозинства. В нормалния случай мнозинството се създава, за да образуваш коалиция, да направиш правителство. Последните няколко парламента ние виждаме мнозинства, които са скрити или по-скоро открити, но такива, които докато гласуват заедно и провеждат някаква обща политика, твърдят, че не са заедно и така нататък. Това налага все повече експлоатиране на вратички в правилата, на скриване зад определени формални решения", отбеляза Тончо Краевски.
"По последни данни ще гласуват около 2 милиона. При това положение са възможни всякакви гърчове. От една страна, няма партия или организация, която да събере надеждите, да превърне омерзението в надежда. От друга страна, хората, които мислят сериозно за политиката, малко или много също се дърпат от нея и те не отиват да гласуват. Остават агитките, остават чисто емоционалния изблик", коментира Кольо Колев.
"Оттук нататък е абсолютно възможно всякакви такива и малки в това число формациите да влязат, тъй като изборния праг при под 2 милиона гласуващи пада под 80 хиляди гласа", допълни той.
"Говори се, че могат да влязат до 9 партии. Никога не е имало толкова много в Народно събрание. 9 би бил абсолютен рекорд и това означава, че задачата спрямо предишния и по-предишния парламент не се улеснява, а се усложнява, защото най-вероятно ще трябва може би 4 партии да го образуват. И никой не може да посочи, кои ще бъдат те", сподели Тончо Краевски.
29.09.2024, 14:37 часа
134 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha