Храните, които се борят с възпаленията в организма
Експертите понякога определят възпалението като необходимо зло. От една страна, тази основна реакция на имунната система ви помага да останете в безопасност и да се излекувате от болести, макар че не винаги е приятна: често предизвиква симптоми като зачервяване, подуване и болезненост.
Но когато нивата на възпаление в организма ви остават високи в продължение на месеци или години - дори при липса на заплаха - това може да създаде собствени рискове за здравето. Нелекуваното хронично възпаление може да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми като рак, сърдечносъдови заболявания, артрит и метаболитни състояния като диабет тип 2.
Състоянието, което според някои проучвания засяга около една трета от възрастните в САЩ, е трудно за диагностициране. Това отчасти се дължи на факта, че симптомите на хроничното възпаление могат да варират в широки граници и не съществува тест, който да го диагностицира надеждно.
Хранителните режими с високо съдържание на преработени и сладки храни са свързани с хроничното възпаление, докато консумацията на някои здравословни храни - пресни плодове, зеленчуци, фибри и някои мазнини - доказано помага за неговото намаляване.
Д-р Шон Спенсър, гастроентеролог и лекар-изследовател в Станфордския университет, казва, че фибрите в зеленчуците са от съществено значение за подхранването и поддържането на чревния микробиом, който сигнализира на имунната система да поддържа възпаленията на ниско ниво. Антиоксидантите в зеленолистните зеленчуци също могат да помогнат за намаляване на възпаленията.
20.09.2024, 10:27 часа
3423
0