Пет стъпки за добра първа среща

Пет стъпки за добра първа среща Първите срещи могат да бъдат еднакво вълнуващи и изнервящи.
Независимо дали търсите „единствения“ или просто се надявате да се насладите на романтика без никакви обвързвания, първоначалните впечатления са много важни. Но в хаоса на очакването и безпокойството, които първата среща носи със себе си, може да бъде твърде лесно да извършите някои критични грешки – от неразбиране на намеренията на партньора до придирчивост. Резултатът може да бъде мъчителни няколко часа, пълни с мълчание, насилствена учтивост и нулева химия.
Чудите се как да избегнете тези клопки и да се уверите, че срещата ще мине по-гладко? Оказва се, че науката има някои отговори и по тази тема. Тери Орбух е експерт по връзките и професор в Оукландския университет в Мичиган. Тя също така издава книгата „Отново намиране на любовта: 6 прости стъпки към нова и щастлива връзка“. Именно затова не е пресилено да кажем, че д-р Орбух знае какво е необходимо, за да се постави научно солидна основа за романтика, като се започне от най-важното, а именно първата 

1. Помислете за самата среща
Спонтанността винаги е хубаво нещо, но когато става дума за първи срещи, може да не искате да оставите всичко на случайността. Всъщност д-р Тери Орбух ви съветва да планирате предварително. Тя казва, че е добре да си представите какво ще правите и какво ще кажете на първа среща, както и какъв образ искате да представите пред потенциалния си партньор. Репетирайте въпроси, направете си списък с възможни теми за разговор и направете резервация за вечеря, театър или където и да е, където планирате да отидете.
Не само ще се почувствате по-подготвени и надяваме се, по-спокойни, но самият акт на планиране може да направи добро впечатление на другия човек. Проучванията показват, че като планирате предварително, ще изглеждате като човек, който се грижи и е сериозен относно срещите и смята датата на първото излизане за важна.
Малко предвидливост също може да ви помогне да избегнете обичайните капани за срещи. Може например да искате да пропуснете резервацията за вечеря за сметка на по-неангажиращо кафе или напитки, за да не останете твърде дълго, ако партньорът ви не е за вас. Може също така да използвате планирането, за да избегнете ходенето на кино и да си направите разходка, в която ще опознаете по-добре партньора си.

2. Бъдете наистина заинтересувани от другия човек
Когато става въпрос за комуникация на първа среща, разговорът ви трябва да е двупосочна улица. Д-р Орбух препоръчва да задавате въпроси и да слушате добре. Много хора прекарват първата среща в разговори за себе си. Недейте. Може да почувствате нужда да се промотирате, но в действителност това няма да се хареса на вашия партньор. В края на краищата никой не иска да слуша безкраен монолог. Вместо това задавайте въпроси на човека срещу вас, включително за хобитата и интересите му. Някой, който задава въпроси, се възприема като интересен и привлекателен на първите срещи.
Едно проучване в Journal of Social and Clinical Psychology подложи тази теория на изпитание, като накара участниците да разменят въпроси, „ескалиращи в лична и емоционална дълбочина“ и установи, че „любопитството предсказва положителни резултати от връзката“. Според участниците, интересът от другата страна е много важен и често се оказва ключът към втора, трета и четвърта среща.
Така че, измислете един или два обмислени въпроса за първа среща и практикувайте активно слушане, за да чуете наистина отговорите на вашия партньор. Разбира се, може да попаднете в обратната ситуация и вие да сте този, който трябва да разказва за себе си. В такъв случай бъдете сдържани, но не отговаряйте с една дума, след което върнете въпроса и превърнете разговора в игра на тенис.

3. Оставете разговора да се развива от само себе си
Може да искате да опознаете вашия партньор още в първите часове след запознанството, но помнете, че не е задължително да скачате в дълбокото и да отваряте лексикона с житейските въпроси. Напротив, д-р Орбух предлага бавно да разкривате картите си, за да поддържате любопитството на човека отсреща.
„На първа среща много хора правят грешката да изложат всичко на масата, доброто и лошото, смятайки че така дават на партньора си поглед върху това, в което се забърква“, казва Орбух. Този прекален подход обаче може да има обратен ефект. Проучванията показват, че хората не искат да чуват твърде много твърде рано. Когато хората разкрият твърде много информация на първата среща – особено интимна и лична информация – другият човек вероятно ще се почувства претоварен и може дори да загуби интерес.
Едно проучване в Journal of Social and Clinical Psychology също свързва проблемите със самоконтрола – може би прекомерното споделяне, в този случай – със социалната тревожност, която вероятно не е това, което искате да покажете на първа среща. Тук навлиза необходимостта от саморедактиране по време на вашите разговори на първа среща. Разкривайте лична информация постепенно с течение на времето. Ако този човек е подходящ за вас, ще има достатъчно време за споделяне.

4. Покажете интерес с езика на тялото
Някои първи срещи са незабавни катастрофи, независимо дали срещнете някого онлайн, на когото тотално му липсва химия на живо, или ваш приятел ви уговаря с човек, който не е вашият тип. Но когато сте уредили среща с някого, когото наистина харесвате, важно е той да може да приеме положителното ви отношение. Но как да направите това? Използвайте езика на тялото. Проучванията показват, че контактът с очите, усмивката и позата могат да излъчват правилните сигнали на човека срещу вас.
Това може да включва класически невербални признаци на привличане като нервност, накланяне към другия човек и отразяване (имитиране на собствената поза и езика на тялото на партньора). Контактът с очите също може да бъде особено мощен инструмент, дори ако ви кара да се чувствате малко уязвими. Според проучване в Journal of Research in Personality, което изследва въздействието на директния зрителен контакт върху романтиката, субекти, които поддържат продължителен зрителен контакт, изпитват „повишени чувства на страстна любов един към друг“.
Поради това не е изненадващо, че д-р Орбух предлага да излъчвате интереса си със зрителен контакт и други фини сигнали, особено ако срещата върви добре и бихте искали да има втора. Използвайте очите или движенията на тялото си, за да покажете, че харесвате или се интересувате от другия човек, за да покажете, че сте достъпни и да направите добро първо впечатление.

5. Пропуснете драмата, негативността и всякакви разговори за бивши
В един идеален свят всяка нова романтика би била изпълнена с тези забавни и гъделичкащи нервите за първа среща – онези, които водят до смях и оживен разговор, а не до придирчиви дискусии и болезнено мълчание. Но често пренебрегваме критичен компонент за изграждането на тази вълнуваща атмосфера – поддържането на нещата леки и без драми на първа среща. Фокусирайте се върху положителното. Проучванията показват, че положителният, оптимистичен подход е това, което хората намират за най-привлекателно на първите срещи.
Това включва основно правило за срещи – не говорете за бившия си. В забранения списък попадат още разговори за финансови проблеми, юридически неволи или семейни проблеми. Всичко, което е твърде тежко или драматично може да попречи на доброто протичане на срещата и да ви гарантира, че втора няма да има. Просто забравете за неприятностите на работното място, за досадните близки и за драмите с приятели. Отдайте се на момента.
Разбира се, понякога течението на разговора може да ви повлече в тези теми, без да искате. Дори може темите да бъдат повдигнати от вашия партньор. В този случай д-р Орбух препоръчва учтива дискретност. Ако ви попитат за бивш, отговорете възможно най-кратко и неутрално и след това продължете напред. Задържането на темата може да внесе негативизъм и напрежение.
13.08.2024, 10:00 часа
2306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha