"Врабчетата" от Монтана ще представят България на световен шампионат по сценични изкуства, търсят финансова подкрепа

"Врабчетата" от Монтана ще представят България на световен шампионат по сценични изкуства, търсят финансова подкрепа Талантливи деца от Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“ в Монтана ще представят България на Световния шампионат по сценични изкуства Performer Cup през септември в Италия, съобщи за БТА директорът на комплекса Миглена Георгиева.
На първенството ще се представят вокална група „Детски смях“ и солистите Рая Атанасова, Магдалена Александрова и Жанета Пейна, които са получили квоти за участие след отлично представяне на международния конкурс "Арлекин" в италианската столица Рим през пролетта на тази година. След получена отлична оценка от журито на кастинг в София на 20 април в отбора на България влизат и други възпитаници на ОДК „Ние, врабчетата“ от Монтана. Това са Фолклорен танцов ансамбъл „Северняци“ и инструменталистите Сияна Буркхард и Дарен Гоцак.
Световният шампионат по сценични изкуства ще се проведе от 9 до 15 септември 2024 година в античния град Остиа, край Рим. Групата от Монтана ще се състои общо от 45 души – певци, танцьори, инструменталисти и ръководители. Всички участници са определени да се състезават в най-високата степен на шампионата – „Клас А“.
„Горди сме, че бяхме избрани да представим страната ни на голямата международна сцена, където ще влезем в битка с представители на 38 държави от цял свят, сред които САЩ, Канада, Перу, ЮАР, Мексико, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Австралия, Германия, Франция, Албания, Малта, Испания, Италия и др.", каза за БТА Миглена Георгиева. Тя поясни, че надпреварата започва още на 1 септември с „Клас С“, след което от 5 септември е състезанието за „Клас В“. От 9 до 12 септември възпитаниците на детския комплекс от Монтана ще се състезават в най-високото ниво в така наречените „индивидуални битки“ – всеки срещу всеки от различните държави в своето направление изкуство и възрастова група. От 13 до 15 септември ще бъде финалът, когато вече състезанието ще е отборно за титлата на шампионата. Отборът-победител в шампионата получава безплатно световно турне в държавите, участвали в състезанието, уточни Георгиева. Тя се обърна с апел към бизнеса в Монтана и страната по възможност да подпомогне пътуването на талантливите деца от Монтана, като уточни, че до момента от благотворителни концерти и дарения са събрани 20 000 лева, а само за самолетни билети и нощувки ще са необходими 42 000 лева, като отделно трябва да се осигурят средства за храна, такси и застраховки.
02.08.2024, 14:42 часа
351 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha