Гости от 12 държави пристигат в Монтана за празника на града „Свети Дух“

Гости от 12 държави пристигат в Монтана за празника на града „Свети Дух“ Гости от 12 страни пристигат в Монтана за честванията на празника на града „Свети Дух“, които започват днес и ще продължат до 26 юни, съобщи за БТА кметът на областния град Златко Живков.
Вече са в Монтана делегациите от приятелските градове Бялогар (Полша) и Рейкявик (Исландия). Съвсем скоро пристига делегация от град Аплиняно в Италия и от град Пирот в Сърбия, от градска община Медиана в Ниш, Сърбия, и от град Каракал в Румъния. За участие във фолклорния фестивал „Монтана Фолк фест 2024“ в града пристигат делегации и танцови състави от Тбилиси (Грузия), Тирана (Албания), Хластара (Гърция), Килдеър (Ирландия) и от Житомир (Украйна). През седмицата на празника Монтана ще бъде посетена от около 400 официални гости и участници в танцови групи. Очакваме и между 5000 и 7000 гости, които ще посетят събитията от празника и ще гостуват на свои роднини в Монтана, добави Живков.
Днес честванията започнаха с откриване на изложба „Епохата на Фердинанд“, на която са представени документи и снимки от епохата на българският владетел Фердинанд. Утре в Монтана се открива алея на занаятите, на която местни и гостуващи занаятчии и производители на сувенири и храни ще представят своите неща. Утре е и фестивалът на северозападната кухня „Бабина душица“, на който ще готвят местни и гостуващи готвачи. Фестивалът ще е на открито и всичко ще се готви на жив огън. На 23 юни в центъра на Монтана ще има фермерски пазар, на който ще бъдат показани характерни местни продукти и гражданите ще могат да пазаруват директно от производителите. В същия ден в центъра на Монтана ще има открит турнир по шах и киноложка изложба.
Денят на самия празник „Свети Дух“ - 24 юни, ще започне с тържествен водосвет, който ще отслужи Видинският митрополит Даниил в храма „Свети Дух“. След това ще има шествие от храма до централния площад „Жеравица“. Там ще има приветствия от кмета на Монтана, от митрополит Даниил и гостуващите в града делегации от приятелски градове, след което ще започне концерт. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат обявени почетните граждани на Монтана.
От 13:30 часа на 24 юни в Монтана ще бъда открит Националният пресклуб на БТА, като на място ще присъстват генералният директор на агенцията Кирил Вълчев, кметът на Монтана Златко Живков, областният управител Ивайло Антонов, депутати от региона, кметове на общини, директори на държавни учреждения, журналисти и т.н.
Същата вечер на централния площад в Монтана ще има концерт на местни и гостуващи в града фолклорни състави и на изпълнителката Михаела Филева. Празничният ден ще завърши със заря.
На 25 юни в Монтана ще има научна конференция „Българският Северозапад в научните изследвания и художествената литература”, посветена на Празника на Монтана и честването на 155-та годишнина на Българска академия на науките.
Успоредно с празника в четири последователни вечери от 23 до 26 юни в Монтана ще се проведе международен фолклорен фестивал „Монтана 2024“. Концертите ще бъдат всяка вечер от 19:30 часа, като ще има и един концерт през деня на 24 юни. Във фестивала ще участват фолклорните ансамбли „Арбана“ от Тирана - Албания, „Летящите грузинци“ от Тбилиси - Грузия, Фолклорна танцова група към Младежки център от Халастра - Гърция, Група за ирландски фигурни танци от Килдеър - Ирландия, Фолклорен ансамбъл „Сонечко“ от Житомир – Украйна и няколко български фолклорни състава от Монтана. Концертите и останалите прояви от фестивала са безплатни за публиката, уточни кметът на Монтана Златко Живков.
21.06.2024, 16:53 часа
3439 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha