ЕС одобри нови санкции срещу Русия

ЕС одобри нови санкции срещу Русия Посланиците на държавите от ЕС одобриха днес нови санкции срещу Русия, съобщи Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Отбелязва се, че решението е свързано с руското нападение срещу Украйна.
Въвеждат се целенасочени мерки, които увеличават въздействието от приетите досега санкции. Предвиждат се възможности за преодоляване на непълнотите в досегашните мерки, пояснява председателството.
Новите санкции ще ограничат още повече достъпа на Русия до технологии и ще я лишат от приходи от продажба на енергоносители, написа по този повод в "Екс" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По нейните думи ще бъдат засегнати руските "флотилии фантоми" (плавателни съдове с неясен собственик за пренос на горива - бел. кор.) и "сенчестите руски банкови мрежи в чужбина".
Според "Евронюз" новите мерки засягат търговията с руски втечнен газ. Уточнява се, че за разлика от въведената пълна забрана за търговия с руски въглища и петрол, санкциите за втечнения газ предвиждат държавите от ЕС да продължат вноса от Русия, но само ако доставените количества не подлежат на реекспорт.
20.06.2024, 16:21 часа
242 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha