Любомир Стефанов: Комуникацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е счупена

Любомир Стефанов: Комуникацията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е счупена В първия ден на 50-ото Народно събрание видяхме хора, които по инерция го карат на ниво предизборна кампания. В кулоарите видях едно чисто, неподправено, автентично улично злорадство.
Това каза пред ФОКУС политологът Любомир Стефанов.
Отхвърлените четири кандидатури за заместник-председатели на Народното събрание от ГЕРБ-СДС, "Възраждане“, "Има такъв народ“ и "Величие“ според него не са свързани с личните качества на кандидатите. "Изборът не се получи, защото параметрите на бъдещата коалиция все още са недоизкусурени и недоизяснени. Това беше резултат и от очакваната, но нереализирала се подкрепа на "Има такъв народ“, а донякъде и на хора от "Величие“. Не изключвам подкрепа за председател на Народното събрание, а в последствие и за кабинета да дойде точно от тази посока“, заяви Любомир Стефанов.
Изборът на председател на парламента ще бъде първият тест по реализирането, конструирането и поддържането на парламентарно мнозинство, което да избере и правителство, заяви политологът.
По думите му комуникационните канали между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ са счупени. "Затова декларацията на Борисов: "Или правим коалиция между първия, втория и третия и всяка друга подкрепа е добре дошла, или не правим нищо“ ми се струва твърде ва банк. В парламента реализираш коалиция с този, с който можеш. Струва ми се, че подходът е сбъркан“, заяви Стефанов.
Разговорите за възможната управленска формула трябва да бъдат политически, за да произведат политики със съдържание. "Знам, че съм твърде голям оптимист, но все някога, все някой отнякъде трябва да го започне. Дали ще бъде успешен от първия път – съмнявам се. Дали ще бъде харесан и одобрен от всички – категорично не. Но българските граждани като че ли стигнаха критичното дъно да видят някакво усилие и да го поощрят.
Постовете на министър-председателя, на външния министър и на министъра на отбраната според политолога са препъникамъните в разговорите между политическите партии за формиране на кабинет. "Тези неща Борисов съвсем отчетливо изведе пред скоби, когато заговори за потенциалния формат на правителство, който ще представи. Не си представям как влизаш в преговори с един куп условия. Преговори водиш с всички, за да чуеш техните нагласи, възможни толеранси и потенциални условия, и тогава започваш лека-полека да избистряш структура и състав. Тук Борисов като че ли твърде бързо прекрачи няколко важни стъпала, но пък може това да е част от стратегията и тактиката, която има в главата си“, допълни Любомир Стефанов.
Фискалната дисциплина в държавата е друг препъникамък, посочи политологът. "Тук ще има нужда от корекции. В момента сме в изключително критична фаза за бъдещите ни планове за членство в еврозоната. Ако държавата продължава да бъде основният разпоредител с нашите данъци, не ни се пише много добре, защото това е основният източник на корупция. Държавата има достатъчно пари за абсолютно всичко при правилно управление. Порочната практика да се теглят външни заеми, за да се плащат някакви вътрешни разходи и да се имитира нарастване на приходите, е изключително порочна“, посочи той.
Любомир Стефанов не изключи вероятността ГЕРБ-СДС да предложат правителство на малцинството, но добави, че за него това е неоправдан риск.
Политологът не допуска сценарий с връчване на втория мандат на ДПС. "Може би в нечии глави това е възможно. Аз като анализатор и наблюдател на политическите процеси не си представям как ще стане в момента“, коментира Стефанов.
20.06.2024, 10:18 часа
193 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha