Американската EXIM Bank е готова да осигури над 8 млрд. долара за АЕЦ "Козлодуй"

Американската EXIM Bank е готова да осигури над 8 млрд. долара за АЕЦ "Козлодуй" Американската EXIM Bank е готова да осигури $8 млрд. за АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи енергийният министър Владимир Малинов в интервю за подкаста на "Капитал" "Капитал Green".
Малинов събщи, че при посещението му в САЩ миналия месец се е срещнал с председателя на съвета на директорите и изпълнителния директор на Eximbank. "От Eximbank получихме писмо за намерение, че са готови да финансират над 8 млрд. долара за реализацията на проекта - не само да финансират американското оборудване, което ще бъде вложено в проекта и цялата технология, но и до 40% от така наречената локализация, участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово", заяви Малинов.
"Категоричен съм, че екологичната оценка за 7-и блок не е изтекла. Аз оглавявам работната група за проекта за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", в която участва и министърът на околната среда. Проведохме първото се заседание в рамките на следващите две седмици, ще проведем и второто, за да може допълнително да дадем сигурност и ускорения по реализацията. За 7-и блок имаме действаща екологична оценка, която ще ни позволи да продължим напред. Проектната компания е обявила и процедура за избор на консултант, с който, надявам се, в рамките на следващия месец, месец и половина да бъде сключен договорът, за да може да започнат работата по оценката за въздействие на околната среда за 8-и блок", каза още Малинов.
"Следващата една година е ключова за проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела, за да може следващото правителство в рамките на четвърто тримесечие на 2025 г. да се вземе окончателно инвестиционно решение и да бъде издадено разрешението за строеж за конструкцията", заяви енергийният министър. Той съобщи, че вече се говори и за създаването на нова жп линия заради изграждането на новите блокове.
"В пика на работата по проекта се очаква да има около 10 хиляди души на място, а средната заетост ще бъде 6-7 хиляди души, при това в период от поне 5-7 години. На тези хора, техните семейства и деца, трябва да осигурим възможност за медицинско обслужване, за образование, за социален живот, но преди това и за настаняване", подчерта Малинов.
Енергийният министър съобщи, че ще настоява следващата седмица да бъде обявена нова, "доста по-мащабна" обществена поръчка за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира". Според него един от приоритетите на 50-ото Народно събрание и на следващия редовен кабинет трябва да е разработване, одобрение и започване на прилагането на нова енергийна стратегия. Той смята, че стратегията трябва да е с хоризонт 2050 година и трябва да се запази целта за постигане на водородно неутрална икономика към 2050 година.
19.06.2024, 09:27 часа
673 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha