Ето 7 знака, че една двойка никога няма да се раздели

Ето 7 знака, че една двойка никога няма да се раздели Ако сте кликнали върху тази статия с мисълта, че ще ви кажем дали вие и вашият партньор сте обречени да останете заедно до края на живота си, пригответе се за тежко разочарование.
И все пак ако се интересувате от психологията на взаимоотношенията и човешкото благополучие, то ще ви споделим някои факти, които може да искате да чуете.
А ето и кои са 7-те признака, че една двойка никога няма да се раздели, ако вярваме на психолозите:

1. Партньорите се държат като екип и решават проблемите си като такъв
Без значение колко невероятна е една двойка, неизбежно идва време, когато тя се среща с препятствия по пътя си.
Предизвикателствата във взаимоотношенията варират от дребни спорове до сериозни проблеми като несигурни стилове на привързаност, но каквото и да е нивото на сериозност, важно е да знаете как да се справяте с проблемите по емоционално зрял и уважителен начин.
Защо? Защото според психологията раздялата и разводът често са резултат от лош подход към проблемите. Повтаряме: става въпрос по-скоро за подхода към проблемите, отколкото за самите проблеми.
„Обичайните виновници избягват конфликта, не контролират емоциите и не се връщат назад, за да разрешат проблем“, казва терапевтът Robert Taibbi L.C.S.W. Той добавя: „Жизненоважно е да поемете риска да подхождате към проблемите, като използвате емоциите като информация и работите заедно като екип.“
Голям знак, че няма да се разделите е, че се отнасяте към всяко препятствие като към нещо, което можете да преодолеете, стига да работите заедно и да се отнасяте един към друг с уважение.
С други думи, когато имате проблеми, не трябва автоматично да минавате в режим на „прецакани сме“. Напротив, и двамата веднага трябва да се опитате да намерите решение, което да ви позволи да се чувствате чути и обичани.

2. Партньорите изпълняват обещанията си – дори когато е неудобно или трудно
Подходът към проблемите като екип е само първата стъпка. След като съобщите всичко, е време да приложите решенията, за които сте се съгласили.
За съжаление, това е мястото, където много двойки се спъват и падат. Те може да се опитат да включат нови навици в ежедневието си или да коригират поведението си, за да покажат на партньора си, че активно се опитват да се променят, но една седмица или два месеца по-късно се озовават в същия коловоз като преди.
Отново същият разговор за същите стари неща. И отново. И още веднъж.
Докато един ден осъзнаете, че причината едни и същи проблеми да продължават да изникват не е, че не говорите и не намирате решения за тях – а че единият или и двамата партньори не желаят или че им е невероятно трудно да ги поправят в дългосрочен план.
И точно тогава връзката се разпада – заради празните обещания.
Истината е, че надеждността е изключително важен аспект на една здрава дългосрочна връзка. Както д-р Тереза Е. Дидонато казва: „Оказва се, че любовта има тенденция да произтича от стабилността, а не от несигурността; от последователност, а не от непредсказуемост“.
Можете ли да разчитате един на друг, за да приложите промените, за които сте се договорили? И по-общо казано, можете ли да разчитате един на друг, за да пазите гърба си? Бъдете честни един с друг.

3.  Двамата почти никога не се уморяват от компанията си
Ако прекарате твърде дълго в нечия компания, може малко да ви писне. Ето защо думата „почти“ е ключова. Като цяло обаче партньорът ви трябва да е човек, с когото можете да отидете на почивка и да ѝ се насладите напълно.
Трябва да се чувствате комфортно като основната форма на забавление един на друг в продължение на дни. Трябва да създавате невероятни спомени на срещи и да провеждате забавни разговори, които са интелектуално стимулиращи и социално удовлетворяващи.
Това е още един знак, че можете да останете заедно много дълго време. В общи линии партньорите трябва да са си близки приятели, които имат сексуалното привличане помежду си, за да работи връзката им. Приятелството е наистина много важно.

4. Партньорите имат подобно сексуално желание
Да, приятелството е от решаващо значение. Но това не означава, че вашето сексуално желание изобщо не е важно. Всъщност психологът Ари Тъкман казва, че „двойки, при които и двамата партньори инициират секс приблизително еднакво, са склонни да бъдат по-щастливи от онези двойки, при които единият партньор прави по-голямата част от инициирането“.
Той продължава: „Колкото по-голямо е несъответствието в желанията, толкова по-трудно е да се намери взаимно удовлетворяващо решение. Това е особено вярно, когато това е дългогодишна практика, а не временна или преходна ситуация.“
Сексът е жизненоважна част от повечето романтични връзки и има основателна причина – той освобождава свързващи хормони, които ни карат да се чувстваме по-близо един до друг и насърчават чувството за интимност. Нещо повече, отваря ни към уязвимостта и ни помага да се свържем не само на физическо, но и на емоционално ниво.
Това е и мястото, където много общи проблеми във взаимоотношенията често излизат наяве. Например липсата на страст или интерес към партньора ви може лесно да се прояви в спалнята, посочвайки, че нещо не е наред под повърхността.
Ако вие и вашият партньор имате подобно сексуално желание и отдавате еднакво значение на сексуалния си живот, това е още един знак, че връзката ви може да издържи изпитанието на времето.

5. Двамата  имат присъщо чувство на уважение и съпричастност един към друг
„Почти истина е, че здравите взаимоотношения се основават на взаимно уважение“, пише д-р Берит Брогаард. Тя казва, че именно уважението не позволява на отношенията да станат токсични.
Освен това, Брогаард разделя уважението на множество различни категории, всички от които са важни в една романтична връзка:
- Кантианско уважение (присъщо уважение към всички хора)
- Дълбоко възхищение (уважение към възхитителните качества на вашия партньор)
- Учтивост или вежливост (уважителна комуникация)
- Изключително уважение (уважение като благоразумие и самосъхранение)
- Ако не уважавате автономността, постиженията или качествата на партньора си и ако не общувате по любезен начин, самата основа на връзката е нестабилна.
- Липсата на уважение може да доведе до негодувание, агресия или дори по-малко съчувствие.
И така, ето няколко въпроса към вас:
- Приемате ли сериозно притесненията си?
- Практикувате ли активно слушане и утвърждавате ли чувствата си?
- Уважавате ли границите на другия и отнасяте ли се един към друг с доброта преди всичко?
Ако отговорът ви е да, знаете какво означава това –  шансовете ви да останете заедно с половинката си са големи.

6. И двамата партньори се чувстват обичани и ценени
Само защото някой ви обича, не означава, че ще се чувствате обичани от него. Начинът, по който предпочитате да ви се показва любов, е много индивидуален и вашият партньор – единственият човек, който трябва да предложи любов, емоционална подкрепа и утеха – трябва абсолютно да знае как да направи точно това. Това не означава, че половинката ви трябва да чете мислите ви. Всички сме малко объркани в ранните етапи на връзката.
Ако съобщите предпочитания език на любовта или посочите определено действие, което вашият любим е направил и което ви е накарало да се почувствате невероятно, негова работа е да го запомни и да продължи да полага усилия – месеци и години след това.
И същото важи и обратното.
„Чувството да бъдеш оценен от партньора си е като „лепило“, което може да помогне за поддържането на връзката през трудни времена“, пише д-р Сузан Дегес-Уайт. „Хората, които изпитват чувство на признателност от партньорите си, са по-способни да се справят с конфликти и финансови стресови фактори.“ Колкото по-скъпи и ценени се чувствате и двамата, толкова по-вероятно е да преодолеете всички препятствия заедно.

7. Партньорите не започват да мислят за алтернативен живот, когато срещнат трудности
Във всяка двойка и връзка има моменти на съмнения. А дали проблемите ви ще попречат на отношенията ви да процъфтяват? Вероятно. Но когато се стигне до това, вие не трябва да мислите за алтернативи. Ако започнете да се чудите дали тревата на съседа не е по-зелена, това не е добър знак. Стабилните двойки ценят това, което имат, а не се оглеждат навън. Те не могат да си представят да вървят през живота с някой друг, освен със своя партньор. Те просто знаят, че са щастливи, че изобщо са се открили!
03.06.2024, 10:00 часа
284 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha