Икономист: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

Икономист: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента, защото само след няколко дни, през следващата седмица, Комисията ще публикува решението си за ценово решение.
Това мнение изрази Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.
 "Ако бяхме изчакали, щяхме да видим какво е решила КЕВР и да си спестим всички тези притеснения, нападки, обвинения, прогнози и заплахи и какво ли не. Депутатите могат да изслушват председателя на Комисията, но в крайна сметка предварителното му викане, за да се обясни какво смята да направи Комисията през следващия ценови период, всъщност подсказва политически натиск. Регулаторът е независим, избира се от парламента, но в тази си част за ценовото решение, би трябвало да има политическа независимост. А виждаме, че няма такава от парламента и от министъра на енергетиката", отбеляза Стайков.
Експертът бе категоричен, че интересите на потребителите винаги са на преден план и не се търси баланс с компаниите производители на ток. 
 "И това става основно по политическа линия. Не бива НС да оказва влияние върху регулатора и министърът да казва с колко да се увеличи цената на тока. Така се връщаме около 2013 г, когато премиерът излизаше и казваше "следващата седмица регулаторът ще вземе еди какво си решение и той го взимаше", припомни Стайков за годините, в които цените на тока свалиха правителство.
26.05.2024, 15:15 часа
211 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha