Използването на печалбите от замразени руски активи може да дестабилизира международната парична система

Използването на печалбите от замразени руски активи може да дестабилизира международната парична система Ръководителят на Централната банка на Италия (Banca d'Italia) Фабио Панета предупреди, че използването на печалбите от замразени руски активи може да засегне международната парична система. Подобна стъпка изисква внимателна оценка, каза той след среща на ръководителите на министерствата на финансите и централните банки от Групата на седемте (G7).
„Трябва да оценим плюсовете и минусите на тези мерки, тъй като може да има последствия за функционирането на международната валутна система и това може да доведе до отслабване на важно оръжие за натиск по отношение на зачитането на законите. В тази връзка възможността да се използват печалби от замразени руски активи трябва да бъде внимателно оценена и използвана внимателно“, подчерта Панета.
Той поясни, че централните банки „не показват съмнения“, но искат да имат по-силна правна основа. „Би било парадоксално да се предприемат мерки в отговор на нарушение на международното право, които не вземат предвид същото международно право и нямат правно основание“, добави банкерът.
Италианският министър на икономиката и финансите Джанкарло Джорджети, който председателства срещата обяви, че все още няма окончателно решение по въпроса за използването на печалбите от руски активи бяха направени, но някои бяха направени стъпки напред. Преди ден той сподели, че въпросът за използването на замразени руски активи не среща единодушен отговор и буди съмнения сред централните банки.
26.05.2024, 14:30 часа
170 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha