ISW: Украинската армия тактически отстъпва край Авдеевка преди да дойде военната помощ от САЩ

ISW: Украинската армия тактически отстъпва край Авдеевка преди да дойде военната помощ от САЩ Руските сили постигнаха тактически напредък северозападно от Авдеевка близо до Архангелске в нощта на 3 срещу 4 май. Той идва вероятно след решението на Украйна да се изтегли от района на 3 май.
Руски блогър публикува кадри на 4 май, на които елементи от руската "Лавина" батальон на 132-ра мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус на Донецката народна република (ДНР) издигат знаме в Архангелске.
Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 4 май, показват, че руските сили са напреднали в района.
Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).
ISW оценява, че руското превземане показва, че вероятно контролират Керамик и Новокалинове (и двете югоизточно от Архангелске). Геолокирани кадри, публикувани на 3 май, показват изтегляне на украинските сили от северно Арханхелске. Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали в селището през нощта на 3 срещу 4 май след украинското изтегляне.
Известен руски блогър твърди, че руските сили са провели настъпателни операции на няколко етапа. Настъпили са от Очеретинo (северозападно от Авдеевка и югозападно от Архангелске) преди седмица, а от Керамик (източно от Очеретино) са превзели селището на 3 май.
Украинските сили може да са решили да разменят пространство за време, докато чакат пристигането на американската помощ на фронтовата линия през следващите седмици. Това е подходящо решение при недостатъчен ресурс, изложен на риск да бъде преодолян.
ISW продължава да оценява, че руските сили вероятно се опитват да се възползват от ограничения времеви прозорец преди пристигането на доставките на западна военна помощ. Може да направят по-нататъшен тактически напредък в тази област в близко бъдеще.
Руските сили вече са ангажирали бойна мощ на стойност приблизително една дивизия (състояща се главно от четири бригади на Централния военен окръг на фронтовата линия северозападно от Авдеевка и според съобщенията продължават да въвеждат допълнителни сили в тази обща зона.
Кремъл продължава да полага усилия да представи своята непредизвикана агресивна война срещу Украйна като нещо различно от това, което е, като същевременно продължава да отстоява юрисдикцията на руския федерален закон над суверенни държави. Руските държавни медии съобщиха на 4 май, че руското Министерство на вътрешните работи (МВД) е обявило украинския президент Володимир Зеленски, командващия украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк и бившия украински президент Петро Порошенко в списъка на издирваните в Русия и е образувало наказателни дела срещу тримата украински лидери.
Руските държавни медии отбелязаха, че руското МВД не е уточнило престъпленията на Зеленски, Павлюк или Порошенко, нито предполагаемите престъпления на предишни украински служители, които Русия е поставила в списъка си за издирване, включително началника на главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) лейтенант Генерал Кирило Буданов и ръководителят на Службата за държавна сигурност на Украйна (СБУ) Васил Малюк. Един руски блогър изрази надежда, че заповедта за ареста на Зеленски ще попречи на Зеленски да посещава страни с договор за екстрадиция с Русия.
Украинското министерство на външните работи (МВнР) нарече заповедите за арест акт на руска пропаганда.
Украински официални лица наскоро предупредиха, че Кремъл засилва съществуваща информационна операция, наречена "Майдан 3", целяща да създаде съмнение относно легитимността на президентството на Зеленски сред украинците и че "Майдан 3" вероятно ще достигне своя връх около края на май 2024 г.
Решението на Кремъл да постави Зеленски, Павлюк и Порошенко в руския списък с издирвани лица вероятно е част от руската информационна операция "Майдан 3" и от по-широките усилия на Кремъл да дискредитира сегашното и предишните прозападни украински правителства, последвали революцията на Евромайдан в Украйна през 2014 г., както и да изолира Украйна дипломатически.
Решението на Кремъл да постави украински служители в руския списък с издирвани лица също е аспект от неговите продължаващи усилия да утвърди закони в суверенни европейски и постсъветски страни, където няма законова юрисдикция. Руското МВД по-рано постави множество служители от страни-членки на НАТО - включително Естония, Латвия и Литва - в списъка на издирваните от Русия за предполагаемо нарушаване на различни руски федерални закони в страните-членки на НАТО.
ISW продължава да оценява, че усилията на Кремъл да утвърди юрисдикцията на Русия са за създаване на информационни условия, оправдаващи евентуална бъдеща руска агресия срещу страните от НАТО.
Руските правоприлагащи органи извършиха на 4 май обиск на поддръжници на затворения руски ултранационалист и бивш офицер Игор Гиркин (известен още като Стрелков) в Тулска област, вероятно в опит да създадат информационни условия за забрана на движението в Русия. Съобщава се, че служители на руските правоприлагащи органи, включително служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ), са извършили обиск в клона на Руското движение Стрелков (Гиркин) (РДС) в Тулска област на 4 май.
Служители на руските правоприлагащи органи са претърсили клона му в Тулска област за членове на общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК), които наскоро бяха признати за виновни от местен съд за изписване на лозунг "Свобода за Стрелков" купчина отпадъци в Новомосковск, Тулска област на 29 април.
Руски канал Telegram, който публикува вътрешна информация от правоприлагащите органи, съобщи, че руски служители на реда са претърсили най-малко трима членове на РДС и са задържали Александър Омелченко. По-късно са го освободили, но са конфискували телефона му.
РДС намекна, че служители на руските правоприлагащи органи умишлено се опитват да дискредитират и забранят движението, като твърдят, че е свързано с РДК, което руското правителство е определило като терористична организация. Руският президент Владимир Путин наскоро се срещна с губернатора на Тулска област Алексей Дюмин на 2 май, но не е ясно дали тези две събития са свързани.
05.05.2024, 14:33 часа
168 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha