Тревожно! Регистрираха случай на HIV в Монтанско

Тревожно! Регистрираха случай на HIV в Монтанско Здравната инспекция в Монтана регистрира пациент с ХИВ инфекция, научи агенция BulNews. 
Вирусът ХИВ причинява СПИН - синдром на придобитата имунна недостатъчност. Не всеки заразен с него обаче развива болестта. ХИВ може да отслаби имунната система на човека и тя да не може да се справи с определени инфекции, с които здравият индивид се справя. Едва тогава се поставя диагнозата СПИН, но човек може да остане серопозитивен до края на живота си, без да я развие.
Въпреки това, заразените с ХИВ-вируса могат да го предадат на други хора. Това става чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност, пo полов път, чрез кръвопреливане, при употреба на замърсени игли, при бременност, раждане или кърмене.
Освен вируса HIV, през изминалата седмица в областта има общо 49 случая на остри заразни заболявания. 
31 са се заразили с варицела. Има също така 2 случая на скарлатина. Ежедневно се извършват епидемиологични проучвания и се дават указания за необходимите противоепидемични мерки в засегнатите детски и учебни заведения.
Както агенция BulNews съобщи, има и един заболял от коклюш. 

Тревожно! Нов случай на коклюш в Монтанско

За периода са регистрирани 14 случая на чревни инфекции, като всички пациенти са с ентероколит.
Няма новодиагностицирани лица с COVID-19 инфекция.
01.05.2024, 10:22 часа
852 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha