Война! Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор

Война! Борислав Сарафов даде Иван Гешев на прокурор Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, предава Нова, позовавайки се на Софийската градска прокуратура.
В сигнала се твърди за три престъпления, извършени от Гешев: 
► За извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;
► За присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;
► Че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.  
Вчера Сарафов заяви на брифинг, че главният прокурор е превърнал в лична вила почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец. Регентската вила е емблематична къща, в която са снимани сцени от филма "Тютюн". "Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги", добави Сарафов.
По друг от сигналите - аферата „Барселонагейт“, Иван Гешев съобщи на вчерашния си брифинг, че е получил съобщение от колега прокурор, който му е казал, че „г-н Сарафов е казал на еди-кой си, който е казал на еди-кой си, който му е казал, че трябва да прекрати делото „Барселонагейт“ до петък (миналия петък)“. Гешев му отговорил, че не е запознат с това и е уведомил наблюдаващия прокурор от Върховна касационна прокуратура, тъй като делото е на специален надзор, който е обяснил, че делото не може да приключи до септември или до края на годината.
Третото обстоятелство, което Сарафов иска да бъде проверено, е нерегламентиран запис на член на Висшия съдебен съвет. Става дума за телефонен разговор, който главният прокурор, твърди Сарафов, е записал. 
Час преди изявлението на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви война на Бойко Борисов, Сарафов бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на главния прокурор, както и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илияна Кирилова.
Когато всички влезли в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и й наредил да си вземе телефона. След това Гешев казал на събралите се, че ще пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май, и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал разговора си с него.
"След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си", разказва Сарафов в сигнала си до прокуратурата.
Зам.-главният прокурор обяснява, че наистина е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути казал, че не желае да участва в такъв пошъл фарс и напуснал кабинета на началника си.
16.05.2023, 14:25 часа
986 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha