Архивът в Монтана стана на 60 години

Архивът в Монтана стана на 60 години Дарители, бивши и настоящи служители и гости сложиха началото на проявите по повод 60-годишнинаната на държавния архив в Монтана. Създаден през 1963 г. като звено към окръжния народен съвет, от 1992 година е към главно управление на архивите.
„Решихме да посадим шест рози, които да символизират всяка десетилетка, през които архивът е преминал”, каза Ангелина Емилова, началник на държавния архив.
Кметът Златко Живков и областният управител Валери Димитров бяха сред тези, които засадиха цветята, заедно с деца от близката детска градина.
В инициативата се включи и Георги Марков, дарил на архива книги, документи и награди, свързани с дългогодишната му обществена и професионална дейност, като председател на БЧК и на националната контролната комисия на хуманитарната организация, на местния ловно-рибарския съюз. 12 години той е работил с Иван Славков и Марко Семов в националното ръководство на ловния-рибарския съюз.
„Архивът е като църквата, когато бях във Ватикана си мислех, че ако не е събиран архив във Ватикана, нямаше да знаем дори, че е имало България”, отбеляза Г. Марков. Кулминация на проявите по повод годишнината ще е на 10 октомври – професионалният празник на архивистите.
11.05.2023, 16:01 часа
676 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha