Русия вече настоява за мирни преговори с Украйна

Русия вече настоява за мирни преговори с Украйна В последните седмици представители на руските власти все по-често говорят за възобновяване на преговорите с Украйна или със западните държави. На 14 октомври например шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин обяви, че преговорите са възможни, но "при определени условия", които той не назова. Седмица преди това - на 6 октомври председателят на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко предложи на украинските власти "още днес" да започнат преговори за мирно урегулиране, но също "при услоия, които ще предложи Русия". В средата на септември руският президент Владимир Путин също се изказа в този дух: "Ние ще направим всичко, за да се прекрати това възможно най-бързо. За съжаление, противниковата страна, ръководството на Украйна се отказа от преговорния процес и заяви, че иска да постигне своите цели по военен път, или както те се изразяват - на бойното поле".
Украинската страна нееднократно е отхвърляла възможността за преговори с Путин. А в началото на октомври президентът Володимир Зеленски подписа указ, в който се констатира "невъзможността за преговори с президента на Русия Владимир Путин". Този документ бе приет в отговор на "референдума" за анексия на украински територии.
Путин наистина обмисля възобновяване на преговорите, които спряха през есента на 2022 г., но настоява Русия да запази контрола върху териториите в Донбас и изобщо не иска да обсъжда Крим. Два източника на "Медуза", близки до Кремъл, и един събеседник, близък до правителството на Русия, заявяват, че тези позиции не са се променили. Но руските власти са разработили нов "тактически вариант". Той предполага да не се сключва пълноценен мирен договор, а да се стигне до временно прекратяване на огъня. Според замисъла на Кремъл руските и украинските военни сами могат да се договорят за това, без да включват в преговорите първите лица на двете държави. За да се постигне това, руските власти са готови да се оттеглят от част от заетите територии в Херсонска област.
15.10.2022, 13:03 часа
708 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha