250 пилотни кита загинаха в Нова Зеландия

250 пилотни кита загинаха в Нова Зеландия Около 250 пилотни кита загинаха, след като заседнаха на брега на отдалечения остров Чатъм в Нова Зеландия, където рискът от акули прави връщането им обратно твърде опасно, съобщи правителството в събота.
Съобщава се, че пилотните китове, членове на семейството на делфините, са били заседнали в петък в северозападната част на острова, съобщи агенцията за опазване на Нова Зеландия. Обучен екип евтаназира оцелелите китове, за да предотврати по-нататъшни страдания. „Всички заседнали пилотски китове вече са мъртви и телата им ще бъдат оставени да се разлагат естествено на място“, каза агенцията.
Такива засядания не са необичайни на островите Чатъм, край източното крайбрежие на Южния остров в Нова Зеландия. Най-голямото регистрирано подобно събитие се е случило през 1918 г с около 1000 кита. Преди малко повече от две седмици почти 200 кита загинаха на плаж в отдалечената западна Тасмания на Австралия. Държавните служби за опазване на дивата природа успяха да върнат във водата 44 от бозайниците.
Учените все още не разбират напълно защо се случва масово засядане на брега. Пилотските китове, които могат да нараснат до на шест метра дължина, са много общителни и лесно могат да последват онези, които се заблудят към опасността.
По официални данни в Нова Зеландия годишно около 300 животни се появяват край бреговете и не е необичайно групи между 20 и 50 пилотски кита да заседнат. Но числата могат да стигнат до стотици. През 2017 г. имаше масово засядане на почти 700 пилотски кита.
08.10.2022, 15:16 часа
532 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha