Прекаляването със „здравословни“ храни може да ви вкара в болница

Прекаляването със „здравословни“ храни може да ви вкара в болница За последствията от фанатичното придържане към здравословно хранене разказва руският д-р Анна Ивашкевич - клиничен психолог и диетолог. Да, модерно е да се води здравословен начин на живот, включително правилно хранене. Много хора си мислят, че щом определен продукт е посочен като полезен и здравословен, значи трябва да се консумира колкото се може повече.
Но не се престаравайте, предупреждава специалистът. Не стигайте до фанатизъм, защото ситуацията може да излезе от контрол, дори не е изключено да попаднете в болница. Това, разбира се, може да се избегне, ако последвате съветите на д-р Ивашкевич. 
Може да се учудите, но човек е в състояние да се натрови не само от развалени продукти и от неизмити плодове и зеленчуци. Но и с пресни полезни белтъчни продукти, обяснява тя. 
„В моята практика имах случай с белтъчно отравяне с морски продукти, си спомня д-р Ивашкевич. - Пациентът беше изял 15 стриди, защото, както самият той обяснява, заблуждавайки се, разбира се, „това било страшно полезно, чиста белтъчина и йод“. Шест часа след приема на тези уж толкова здравословни стриди, той получил интоксикация. Закаран е в болница с белтъчно отравяне. 
Симптомите на такова състояние не са от най-приятните: забавен пулс, слабост, главоболие, диария, усещане за силен глад. Прекаляването с морски дарове може да доведе не само до подобно на описаното състояние на отравяне. Рибата, стридите и всякакви морски дарове съдържат тежки метали. При честа употреба те се натрупат в организма. Също така морските продукти са богати на пуринови основи. При разтваряне на тези вещества се образува пикочна киселина. Излишъкът на пикочна киселина води до тежки усложнения при хората с подагра. Освен това храна с голямо съдържание на пурини е противопоказна при бъбречно-каменна болест.“

Как правилно да съчетавате продуктите? 
Вижте съветите на д-р Анна Ивашкевич:
По принцип, всички лекари препоръчват поне 2-3 пъти седмично да ядем риба, а хората с подагра и бъбречни проблеми – един път. „Но злоупотребата с морски продукти може да се отрази негативно на функцията на щитовидната жлеза; може да допринесе до появяването на камъни в бъбреците и да провокира запек също“. 
Затова винаги се старайте да съчетавате и редувате белтъчини с въглехидрати и мазнини:
• Добавяйте към рибата гарнитура от зеленчуци и  пълнозърнести продукти.
• Яжте немазно месо: пилешко, пуешко, заешко.
• Ако нямате сериозни проблеми с храносмилането (обостряне на гастрита, панкреатита, колита и т.н.), редувайте животинска белтъчина с растителна. Фасулът, грахът, баклата, лещата, соята, гъбите и ядките са богати на растителни белтъчини.
Eдва ли не във всяко списание и блок за красота и здраве се среща съвет да започваме деня с чаша вода с лимон. И то да се пие на гладно. Има и други подобни рецепти, като вместо лимонов сок, препоръчват във водата да се добавя ябълков оцет и сода. 
„Опасността се крие именно в тези допълнителни ингредиенти, предупреждава специалистът. – Силно подкисилената напитка може да навреди на стомаха, предизвиквайки химически изгаряния на гръкляна и хранопровода. Също така при редовна употреба на такива разтвори страда зъбният емайл. За да избегнете този проблем, слагайте максимум парченце лимон във водата. За засилване на напитката просто я оставете да престои по-дълго време.“ 
Световната здравна организация препоръчва да приемаме не повече от 5 грама сол на ден. Но преминаването на изцяло безсолева диета може да ни изкара от релси. Хора, опитали подобен експеримент, много бързо усещат негативния ефект. Само седмица и нещо от началото на безсолевата диета се появява силна слабост, главозамайване и други неприятни симптоми. 
„Нашият организъм се нуждае от сол. Недостигът на натрий влече след себе си задържане не необходимите микроелементи от постъпващата храна. А задръжката на натрий на свой ред предизвиква задържане на вода. В резултат на това дори на безсолева диета, можете да получите отоци“. 
Осен това липсата на сол в храната може да доведе до често главоболие и възникване на спазми. „Някои фанатици по здравословно хранене се опитват да включат в менюто си зеленчуци, отгледани върху натриеви торове. Но това не помага да се запълни употребата на сол“, отбелязва експертът. 
За да вземате бързо решения, да преработвате мощния поток от информация, с която се сблъсквате всеки ден, на мозъка му е нужна енергия от бързи въглехидрати. Бавните въглехидрати (пълнозърнести продукти, каши и т.н.) не се усвояват така бързо. Ако постоянно ограничавате сладкото, а на всичкото отгоре и се обвинявате за сривовете, изяждайки един бонбон или парче торта, това е основа за възникването на неблагоприятни психологически последствия - предупреждава клиничният психолог – диетологът Анна Ивашкевич. 
Лекарите от различни профили (кардиолози, ендокринолози, невролози) потвърждават следното: диетите със силни ограничения предизвикват сериозен стрес. А той на свой ред е опасен с понижаването на когнитивните функции – паметта, концентрацията на внимание, работоспособността. 
Плюс всичко това провокира потиснато, депресивно състояние. „Нашият организъм еволюционно е приспособен да преработва различни вещества, включително сладкиши. Важното е да се употребяват в разумно количество“, заявява в интервю кардиологът Ярослав Ашихмин.  
Не се изтезавайте излишно. „Не си забранявайте нито въглехидрати, нито мазнини. Просто се хранете балансирано: 40% белтъчини, 30% мазнини, 30% въглехидрати, съветва д-р Ивашкевич. - Не съществуват вредни или опасни продукти. Важно е да се употребяват с мярка. Знаете ли, че дори от преяждане с краставици може да ви стане лошо?!“ 
25.08.2022, 16:08 часа
660 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha